AMD míří výš. Chce do čtyř let vyrobit 30 krát energeticky efektivnější procesor

AMD procesor

AMD procesor Zdroj: Profimedia.cz

AMD v posledních letech patří mezi špičku v oblasti efektivity procesorů i grafických karet. Nyní však AMD oznámilo, že v případě serverových procesorů Epyc a výpočetních akcelerátorů Instinct cílí na mnohem vyšší laťku, než je standardní vývoj spojený s pokročilejší výrobou. Do roku 2025 chce mít oba serverové produkty na takové úrovni, že budou 30× energeticky efektivnější než současné modely pro segment strojového učení a HPC.

Procesory Epyc a výpočetní karty Instinct by tak v roce 2025 měly nabídnout výrazně více výkonu za nižší spotřebu než konkurenční řešení a vzhledem k tomu, že AMD se na to zaměří, nejspíše se to podaří.

Je jasné, že to, co AMD použije v oblasti serverových čipů a architektur, se posléze v nějaké podobě propíše i do klasických desktopových a mobilních procesorů, stejně tak herních grafických karet.

AMD k výrobě čipů používá TSMC, takže nejnovější technologii výroby má vždy zajištěnou a nemusí řešit spojené složitosti. Může se tak mnohem více soustředit na to, aby inženýři přepracovali stávající architektury pro moderní potřeby a designy se staly mnohem efektivnější, než tomu je u současné Zen 3 a RDNA 2.

Více si přečtěte zde >>>

Video placeholde
Představení AMD FidelityFX Super Resolution - FSR • Živě.cz