Apple k sobě přetáhl nejlépe placenou manažerku Británie

Po dlouhém hledání našel Apple nového šéfa maloobchodu. Do funkce senior vice prezidentky pro retail a internetový obchod míří Angela Ahrendtsová. Současná šéfka výrobce luxusního zboží Burberry nastoupí do amerického technologického gigantu v polovině příštího roku.

„Je pro mě velkou ctí připojit se příští rok k Applu a velice se těším na práci s týmy po celém světě, abychom nadále zlepšovali zážitek a služby pro zákazníky jak online, tak v kamenných obchodech,“ uvedla v tiskové zprávě Applu Ahrendtsová, která podle CNN patří k nejlépe vydělávajícím manažerkám Velké Británie. Jen loni si přišla na necelých 17 milionů liber (přibližně 527 milionů korun).

Angela Ahrendts byla výkonnou ředitelkou britského Burberry osm let, během kterých se cena akcií podniku zvýšila o zhruba 250 procent. Podle serveru BBC patří Burberry mezi nejúspěšnější vývozce luxusního zboží v Británii. Do Applu by měla přejít v polovině příštího roku. Na starost dostane strategii, rozvoj a provoz kamenných i online obchodů Applu po celém světě.

Problematický maloobchod

S personálním obsazením vedení maloobchodu měl Apple problémy delší dobu. Místo šéfa se poprvé uvolnilo po odchodu Rona Johnsona, tvůrce sítě Apple Store, který v roce 2011 odešel do JCPenney. Na jeho místo nastoupil v dubnu 2012 John Browett z obchodní sítě Dixons. Několik měsíců poté byl ale propuštěn kvůli zásahům do fungování Apple Storů. V lednu navíc maloobchod opustil viceprezident Jerry McDougal, o kterém se spekulovalo jako o vhodném kandidátovi na opuštěnou pozici v nejvyšším managementu.

„Jsem nadšený z toho, že se do našeho týmu přidá právě Angela,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook. „Sdílí naše hodnoty a zájem o inovace. Během své kariéry se projevila jako výjimečný lídr s prokazatelnými výsledky,“ dodal.