Apple omezuje odběr čipů od Samsungu. Trhá vazby?

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Apple snížil zakázky na paměťové čipy pro nové iPhony od svého hlavního dodavatele a zároveň konkurenta - jihokorejského Samsungu. Uvedl to zdroj agentury Reuters. Účastníci trhu spekulují, že ve vztahu obou firem začíná převažovat soupeření před spoluprací. Zejména od nedávného rozhodnutí amerického soudu, že Samsung má Applu zaplatit miliardu dolarů za zneužití patentů.

Tvrdé patentové bitvy Applu a Samsungu jsou pikantní mimo jiné právě v tom směru, že jihokorejská firma je klíčovým dodavatelem součástek pro výrobky amerického konkurenta. Samsung pro iPhony a iPady vyrábí mikroprocesory, displeje i paměťové čipy.

Podle listu Korea Economic Daily teď Apple v případě paměťových čipů omezuje od Samsungu odběr – jak DRAM čipů, tak NAND čipů. Pro první várku iPhonů 5, který má být představen příští středu, si Apple pro dodávku těchto čipů vybral japonskou Toshibu a Elpida Memory a korejský SK Hynix. „Samsung je dál na seznamu dodavatelů paměťových čipů pro nové iPhony. Zakázky od Applu se ale snižují a Samsung musí nahradit odbyt jinde, hlavně ve vlastní divizi mobilních zařízení,“ uvedl zdroj Reuters.

Divize mobilních zařízení generuje v Samsungu dvě třetiny zisku, hlavně díky populární řadě Galaxy, výroba součástek z toho těží.

Zdroj Reuters odmítl jednoduché vysvětlení, o kterém se spekuluje na trhu, že chce Apple Samsung odstřihnout ze svého dodavatelského řetězce poté, co se jejich vztahy vyostřily soubojem o lukrativní trh chytrých telefonů a patentovými bitvami. Apple se podle něj snaží o diverzifikaci dodavatelů dlouhodobě.

Samsung zůstává výhradním výrobcem Applem navržených mikročipů, které pohánějí iPhony a iPady. V rámci paměťových čipů ale podle analytiků ze společnosti Bernstein dodávky Samsungu pro Apple významně klesly a tvoří jen 2,5 procenta příjmů.