Apple pořádně narazil - v Číně nesmí používat název iPad

Apple

Apple

Společnost Apple po dlouhé době se svými žalobami opravdu narazila. V Číně neuspěla s žalobou na tamní firmu Proview technology ohledně zneužití ochranné známky iPad. Proview si tento název zaregistroval už v roce 2000 a Apple se tak dostala do problému. Čínská společnost totiž požaduje odškodnění ve výši 1,5 miliardy dolarů. Informovala o tom agentura Xinhua News.

Celá historie názvu iPad začala před deseti lety. Tchajwanská společnost Proview Electronics vytvořila v Číně pobočku Proview Technology, vyrábějící mobilní počítače a tablety. Tato pobočka si ale pro svůj tablet zaregistrovala název iPad v již v roce 2000 na Tchajwanu a o rok později právě i v domácí Číně. Apple sice později zakoupil tchajwanská práva, ale pro Čínu je nezískal a zažaloval čínskou pobočku za zneužití ochranné známky.

Soud v Shenzhenu dal ale za pravdu domácí společnosti. Výsledkem je rozhodnutí, že Apple nesmí v Číně používat název iPad. Společnost Proview si dokonce ve dvou městech vymohla úplný zákaz prodeje iPadu a patrně ještě získá velmi tučné odškodné.

Podle serveru Financial Post (FP) je tento rozsudek ukázkou toho, že v Číně roste snaha ochránit tuzemské výrobce a jejich duševní vlastnictví. „Někteří odborníci ale oponují, že čínské zákony byly navrženy tak, aby daly domácím výrobcům výhodu oproti zahraniční konkurenci,“ píše se na FP.