Apple představil nový iPad

Tim Cook představuje nový iPad

Tim Cook představuje nový iPad Zdroj: ctk

Americký gigant Apple představil nový tablet iPad. Novinka je vzhledově totožná s předchozím modelem, zaujala ale hlavně displejem s vysokým rozlišením a zdokonaleným fotoaparátem. Ten nabídne i stabilizaci obrazu. Ve Spojených státech a několika dalších zemích se začne prodávat od 16. března, v Česku o týden později.

„Každý si lámal hlavu nad tím, kdo přijde s tabletem, který bude lepší než iPad. Už si hlavu lámat nemusíte. Jsme to my,“ prohlásil šéf firmy Tim Cook. Novinka se nakonec nejmenuje iPad 3 anebo iPad HD, jak se spekulovalo. Místo toho o ní představitelé Applu mluvili jako o „novém iPadu“.

Ten dostal displej s dvojnásobné rozlišením proti svému předchůdci iPadu 2, a nabízí tak při zobrazení více detailů. Předčí i většinu HD televizí, které mají obvykle rozlišení 1920 krát 1080 bodů. U nového iPadu je to 2048 na 1536 pixelů. Tablet nabídne i fotoaparát s pěti megapixely a technologií vypůjčenou z iPhonu 4S a zvukový záznamník. Větší displej si vyžádal nový čtyřjádrový procesor A5X .

Tim Cook představuje nový iPadTim Cook představuje nový iPad|ctkTim Cook představuje nový iPad

Nové tablety od Applu také budou podporovat rychlé mobilní datové sítě čtvrté generace. Kromě technologie LTE, která je rozšířená v USA, ale Česko i jiné části světa na ni stále čekají, umožní datové přenosy i prostřednictvím technologií HSPA+ a HSDPA. LTE umožňuje až desetkrát rychlejší přenosy než sítě třetí generace. Stejně jako u předchozích generací bude Apple nabízet i levnější typy iPadů, které mají pouze připojení k bezdrátovým sítím Wi-Fi.

Podrobný popis a technické detaily nového iPadu si přečtěte zde:

Nový král tabletů. Apple mu říká „nový iPad“

Nový iPad: superjemný displej a nejrychlejší grafika

Ceny nových iPadů jsou stejné jako u předchozího modelu, ve Spojených státech začínají na 499 dolarech (asi 9400 Kč) bez daně za verzi s pamětí 16 GB a bezdrátovým připojením. I novinka se bude dodávat v černém a bílém provedení. Předchozí model iPad 2 zůstává v prodeji za nižší ceny. Například základní verze se bude prodávat za 399 dolarů.

Tim Cook představuje nový iPadTim Cook představuje nový iPad|AppleNový iPad přináší displej s vysokým rozlišením

S prodejem si Apple podle prvních reakcí analytiků přinesených agenturou Reuters nemusí dělat starosti ani u novinky. „Třetí iPad rozhodně na trhu představuje silnou nabídku. Očekávala bych i nadále silný růst prodejů iPadů,“ uvedl například Hendi Susanto ze společnosti Gabelli & Co. Podle Johna Jacksona z firmy CCS Insight je nicméně riziko, že mírně větší váha a tloušťka nového modelu některé zákazníky odradí a přesune jejich pozornost k tenčímu a nyní i levnějšímu iPadu 2. Nový iPad bude znamenat posílení zisku nejen pro samotného výrobce, ale i pro mobilní operátory Verizon Wireless a AT&T, kteří prodávají mobilní výrobky Applu v USA, dodávají experti.

iPad 2 (vlevo) versus nový iPadiPad 2 (vlevo) versus nový iPad|AppleiPad 2 (vlevo) versus nový iPad

Apple se také pochlubil, že dosud prodal 55 milionů iPadů. „iPad je dnes nejprodávanější počítač. Až na dalších místech jsou stroje od HP, Lenova, Dellu a Aceru,“ řekl Cook.

Jak probíhalo představení nového iPadu? Čtěte .

Firma tvrdí, že éra klasických stolních počítačů již skončila. Dokládá to na tom, že iPad, iPhone a iPod dvoří se svými 172 miliony prodanými kusy 76 procent příjmů Applu.

Ceny nového iPadu v USA vypadají takto:

- Wi-Fi verze 16 GB – 499 dolarů (9 460 Kč po prostém přepočtu)

- Wi-Fi verze 32 GB – 599 dolarů (11 350 Kč)

- Wi-Fi verze 64 GB – 699 dolarů (13 250 Kč)

- Wi-Fi + 4G verze 16 GB – 629 dolarů (11 900 Kč)

- Wi-Fi + 4G verze 32 GB – 729 dolarů (13 800 Kč)

- Wi-Fi + 4G verze 64 GB – 829 dolarů (15 710 Kč)