Apple příští rok investuje osm miliard dolarů, nejen do nového sídla

Apple příští rok investuje osm miliard dolarů do obchodů Apple Store, datových center, výrobních strojů a nového sídla.

Apple v příštím roce hodlá investovat zhruba osm miliard dolarů. Vyplývá to ze zprávy pro americkou komisi pro cenné papíry. Pokud Cupertino tyto odhady skutečně dodrží, oproti letošnímu roku navýší už tak vysoké investice o dalších 74 procent. Firma investovala v roce 2011 do výroby, obchodů a inovací 4,6 miliardy dolarů.

Většina investic (kolem čtyř miliard dolarů) v tomto roce šla do posílení výrobních kapacit (viz také článek, proč jsou produkty Applu tak levné) a stavbu datových center pro cloudové služby jako iCloud i iTunes Match. Zbylých zhruba 600 milionů dolarů pak padlo na stavbu a úpravy obchodů Apple Store.

Analytici z Wall Street očekávají, že Apple v příštím roce vydělá 140 miliard dolarů, což vychází z odhadů, že Apple zvýšil kapitálové výdaje na 4 procenta z ročních příjmů.

Za co Apple utratí osm miliard?

Nejvyšší položkou budou výrobní stroje a vybavení (pět miliard dolarů). Apple se nechová jako tradiční společnost, která veškerou výrobu přesune do továren v Asii a nic moc se nezajímá. Perfekcionista Jobs sice také začal vyrábět v asijských zemích, ale stále chtěl mít vysokou kontrolu nad celým procesem. Firma proto nakupuje vlastní stroje, které pak do továren umisťuje. To kromě kontroly zajišťuje také dostupnost, kvalitu výroby a nejmodernější výrobní procesy. Apple chce v příštím roce vyrábět ještě více mobilních zařízení (iPhone, iPad), ale nejspíše přijde také s vlastní televizí, na kterou bude potřebovat nové stroje a zařízení.

Rovných 1,1 miliardy dolarů přijde na datová centra. Apple si v tomto roce zhruba za miliardu dolarů vybudoval datové centrum v Severní Karolíně a na příští rok plánuje další projekt o rozloze 690 tisíc metrů čtverečních. Kromě datových farem a technického zázemí zde vyroste také farma se solárními panely, která by mohla snížit náklady za napájení a energetickou závislost.

Nové sídlo spolkne příští rok miliardu dolarů

Během roku 2012 dojde také na Jobsův velkolepý projekt – nové sídlo společnosti. Plány netradiční stavby Jobs představil městské radě v Cupertinu v červnu ještě před svojí smrtí. Celá stavba, do které se vejde 13 tisíc zaměstnanců, v příštím roce vyjde na miliardu dolarů. Cookova firma má v současné době přes 60 tisíc zaměstnanců po celém světě. V loňském roce jich bylo něco přes 46 tisíc.

Apple v tomto roce zvýšil počet prodejen Apple Store z 317 na 357 a během příštího roku chce toto číslo navýšit o dalších 40. Pobočky bude otevírat nejenom v Americe, ale také po Evropě a především v Číně. Firmu stavba nových kamenných obchodů a modernizace a rozšiřování těch stávajících má vyjít na 900 milionů dolarů. Průměrné roční příjmy z každé prodejny jsou v 43 milionů dolarů. Pokud se otevře dalších 40 nových poboček, mohly by ročně přinést další 1,7 miliardy.

Akcie Applu za rok posílily o více než 60 dolarů.