Apple se střetl se Samsungem v dalším kole patentové bitvy

iPhone

iPhone Zdroj: profimedia.cz

Americká společnost Apple a její jihokorejský konkurent Samsung se znovu střetly v soudní síni kvůli patentovým sporům. Právníci Applu přesvědčovali soud v kalifornském San José, aby trvale zakázal prodej řady chytrých telefonů korejského rivala a zvýšil finanční sankce proti němu za porušování patentových práv z dosavadní více než miliardy dolarů. Samsung naopak žádal o nové soudní líčení nebo alespoň podstatné snížení uvaleného odškodnění.

Soudkyně Lucy Kohová na závěr slyšení uvedla, že během příštích týdnů vydá sérii rozhodnutí, které v první instanci vyřeší řadu právních sporů mezi oběma firmami. Nenaznačila ale, na kterou stranu by se mohla přiklonit a jak by mohla rozhodnout.

Apple a Samsung vedou právní válku ve zhruba desítce zemí, kde se navzájem obviňují z porušování svých patentů. Obě firmy se snaží ovládnout rychle rostoucí trh s mobilními přístroji. Zároveň přitom ve výrobě úzce spolupracují a Samsung je dodavatelem procesorů, obrazovek a paměťových čipů pro přístroje Applu.

Apple vybojoval velké vítězství letos v srpnu, kdy porota v San José rozhodla, že jihokorejská firma okopírovala hlavní rysy iPhonů a nařídila Samsungu vyplatit Applu odškodné 1,05 miliardy USD (20,4 miliardy korun). Soud rozhodl, že 24 smartphonů Samsungu porušuje patentová práva Applu. Jihokorejská firma se odvolala a snaží se nyní verdikt zvrátit.

Zvítězí nakonec smírné řešení?

Podle některých analytiků, na které se odvolává agentura Reuters, není vyloučen ani smírný scénář. Apple už vyjádřil ochotu využívat některé patenty tchajwanské společnosti HTC a soudkyně Lucy Kohová nevylučuje, že stejný postup by americká firma mohla zvolit vůči Samsungu. „Myslím, že je čas na globální smír,“ řekla Kohová na konci téměř čtyřhodinového slyšení.

Apple a Samsung spolu bojují na více frontách, mimo jiné i kvůli smartphonu Galaxy Note II. Přelíčení v této kauze je ale naplánováno až na rok 2014.