Apple vyplatí dividendy. Poprvé za 17 let

Tlačenice před tokijským obchodem Applu.

Tlačenice před tokijským obchodem Applu. Zdroj: profimedia.cz

Americký technologický gigant Apple oznámil, že poprvé od roku 1995 vyplatí svým akcionářům dividendu a zároveň oznámil program zpětného odkupu akcií za 10 miliard dolarů. Jde o první kroky směrem k utracení nahromaděné hotovosti, kterou Apple disponuje a která se odhaduje na 100 miliard dolarů. Poslední fiskální rok podle představitelů Applu vygeneroval hotovost ve výši 31 miliard dolarů.

Apple uvedl, že se čtvrtletí výplatou dividend začne někdy ve čtvrtém čtvrtletí svého fiskálního roku, které začíná v červenci. V létě Apple akcionářům vyplatí 2,65 dolaru na akcii. To představuje dividendový výnos na úrovni 1,8 procenta, což je méně vyplácí konkurenční koncern Microsoft, ale více než 1,5 procenta, které vyplácí IBM.

„Naší strategii vyplácení dividend budeme pravidelně přehodnocovat,“ uvedl finanční ředitel Applu, Peter Oppenheimer. „Na dividendách budeme čtvrtletně vyplácet okolo 2,5 miliardy dolarů, to z nás udělá jednoho z největších amerických plátců v absolutních číslech,“ dodal Oppenheimer, který uvedl, že kvůli daňovým komplikacím Apple nadále neuvažuje o převedení hotovosti ze zahraničí do Spojených států a vyplácení dividend a zpětný odkup akcií se tak bude financovat pouze z balíku hotovosti, který je ve Spojených státech.

Mimo území Spojených států má Apple nyní 64 miliard dolarů a podle některých analytiků by se toto číslo mohlo do konce roku vyšplhat na 100 miliard dolarů. „Nyní se nechceme vystavit daňovým nákladům spojeným s repatriací hotovosti ze zahraničí,“ komentoval záležitost návratu prostředků do Spojených států Oppenheimer.

Vývoj akcií AppleVývoj akcií Apple|nosek.mn@gmail.com

Apple zatím preferoval model, kdy vytvořený zisk zadržoval a vkládal zpět do podnikání. Této variantě dával před výplatou dividend přednost i bývalý šéf podniku Steve Jobs. Jde o model, který používají firmy v silné růstové fázi, což Apple až dosud byl. Apple se svým dividendovým plánem zařadil po bok firem jako je například Microsoft. Ten silnou růstovou fázi ukončil už před lety a nyní je na trhu vnímán jako dividendová investice se stabilním výnosem. Do akcií Applu investoři až dosud vkládali peníze v naději, že se jim vklad rychleji zhodnotí díky silnému růstu kurzu akcií na burze.

Dosavadní strategie se investorům vyplatila. Jen za poslední rok akcie Applu zpevnily o více než 80 procent, zatímco akcie Microsoftu přidaly asi 30 procent. Jedna akcie Applu se přechodně vyšplhala nad 600 dolarů, což s sebou přineslo dohady, zda Apple už nepředběhl sám sebe.

Apple se už dříve stal nejcennější veřejně obchodovanou firmou na světě, její tržní hodnota nyní přesahuje částku 545 miliard dolarů (asi 10,1 bilionu korun). Hodnota Microsoftu se pohybuje kolem 273 miliard dolarů (asi 5,1 bilionu korun), není to přitom tak dávno, co byl Microsoft cennější než Apple.