Apple může ovládnout svět satelitním mobilním internetem

Apple může ovládnout svět, ilustrační foto

Apple může ovládnout svět, ilustrační foto Zdroj: VTM

Na první pohled je to utopická myšlenka. Apple nebo někdo jiný ale skutečně může vyřadit mobilní operátory ze hry. Nabídnout celosvětový satelitní internet.

Počátkem týdne jsme si přečetli postřehy Rastislava Turka z konference SxSW a velmi nás zaujala jedna část. Týkala se Applu a jeho možné budoucí strategie spojené se satelitní mobilní komunikací. Přečtěte si ji:

———-

V redakci jsme začali přemýšlet, jestli by tato strategie mohla fungovat. Jestli je dnes reálné nahradit pozemské rádiové sítě satelitními technologiemi a vyšachovat tradiční mobilní operátory ze hry.

Na úvod jen stručně: ano, je to reálné. Když jsme si spojili různé věci dohromady, zjistili jsme, že je to navíc velmi logické a nakonec snad i pravděpodobné. I kdyby třeba nakonec nešlo o Apple, kdyby ho v této roli zastoupil například Google.

Všechno budou datové přenosy

Když se v polovině 18. století pokoušel neznámý vědec prorazit s prvním řešením drátového přenosu informací, neuspěl. Elektrický proud vedl přes šestadvacet drátků, ale vzdálené bublinky v elektrolytu nefungovaly. O sto let později se o podobnou, ale vylepšenou technologii, pokusil Samuel Morse. Se svým telegrafem tehdy určitě netušil, že tak vlastně započal novou éru komunikace.

Spojování lidstva začalo zrychlovat. Evoluce dokázala vytvořit bezdrátový komunikační systém mezi organismy a tak se dostalo i na řešení bez kabelů. To sice neposkytuje tak dobré výsledky, na kratší vzdálenosti je ale výrazně pohodlnější. Těžko si dnes dovedeme představit, že bychom chodili telefonovat na poštu nebo byli omezení pouze telefonem napojeným doma na kabelového operátora.

Takhle to začalo, na obrázku vidíte telegrafní linky v roce 1891Foto: Wikipedia

Zvyšovala se rychlost a snižovala se odezva. Zvyšoval se počet přípojných bodů, vysílacích věží a došlo i k přechodu na vylepšený optický přenos. Přenos hlasu sice rozšířil mobilní telefony, tato komodita se však přeměňuje na univerzální přenos dat v rámci internetu, kdy jde vše digitální cestou.

Dejte mi přístup k internetu a ovládnu svět

Operátoři se postupně slučovali do velkých spolků s cílem ovládat několik trhů současně. Rozšiřování internetu jim ale začíná dělat větší vrásky, než by si kdy pomysleli. Jejich koncept založený na účtování minutových hovorů dle vzdálenosti překryl univerzální systém – internet, který kompletně mění smysl fungování telekomunikačního byznysu.

Všimněte si, že čím dál víc stačí paušální poplatek za datové přenosy, se kterými získáte neomezené možnosti. Je jedno, s kým se chcete spojit a jak daleko na Zemi je. Veškerá komunikace je zdarma: zprávy, hovory včetně videa a dalších způsobů komunikace. Stačí přístup do této virtuální nadstavby proudící sítě elektronů a fotonů.

Nutná neustálá změna technologií nutí operátory do stavby nových fyzických vysílačů. Vysoké náklady, omezený dosah a dlouhá doba výstavby je pro operátory jistě finanční problém, hlavně do budoucna. A všudypřítomný rychlý internet bez kabelů je s příchodem mobilní éry, kterou Apple v březnu nazval termínem post-PC, stále nutnější.

Apple, Google a sloužící operátoři

Mobilní chytrá zařízení, silně závislá na obsahu dostupném prostřednictvím internetu, udělala z Applu nejbohatší společnost na světě. Apple má dnes k dispozici neuvěřitelných sto miliard dolarů a tato suma se stále zvyšuje. Nadcházející vlnu dokázal dostatečně rychle zachytit Google a rozšířil svůj systém Android. Chytrý mobilní počítač je už doslova v každé kapse. A kde ještě není, brzo bude.

Klasický byznys mobilních operátorů se tak čím dál rychleji mění na poskytovatele datového připojení s měsíčním paušálem. Nové technologie a hardwarové aktualizace vysílacích věží především ve velkých městech jsou nutností, kterou si žádá trh a zákazníci. Ti chtějí mít přístup do sítě kdekoli a kdykoli. A se stále větším objemem dat.

Přenos hlasu, na kterém byl mobilní telefon postaven, se tak za deset let stal jen jednou z mnoha dalších možností, které datová síť nabízí.

Satelitní nadvláda mobilního světa se zatím nekoná

Satelitní systémy začaly svůj vývoj teprve nedávno, přibližně před padesáti lety. Vysílání televizních kanálů byl jen takový jednoduchý začátek. V devadesátých letech pak přišly první satelitní telefony. Kvůli zpoždění oproti pozemním vysílačům a velké vzdálenosti byly hodně velké. Ale ani běžné pozemní mobily nezačínaly jinak.

Velké a drahé družice kvůli vysoké dráze letu a omezení rychlosti světla poskytovaly velmi dlouhou odezvu. Každý problém ale lze vyřešit, když máme čas, peníze a technologie. Pohled na satelitní systémy jako celek se dnes hodně mění.

V současnosti družice létají přibližně ve třech základních vzdálenostech nad Zemí:
Geostacionární dráha (GEO) – přibližně 35 800 km, nejnižší možná odezva 253 ms
Střední oběžná dráha (MEO) – kolem 20 000 km, družice pro GPS, Glonass, Galileo
Nízká oběžná dráha (LEO) – 160 až 2 000 km, ISS (320 km), až jednotky milisekund

Porovnání oběžných drah v měřítku Zdroj CC: Cmglee, Geo Swan, Wikipedia

Jak je vidět, pro mobilní systémy s dostatečně krátkou odezvou, je třeba využít nízké oběžné dráhy LEO. A v této oblasti se poslední dobou staly velmi zajímavé věci. Dva satelitní systémy obíhající na LEO si prošly bankroty z důvodu nedostatku klientů. A výroba satelitů je čím dál levnější.

V souvislosti s tímto článkem nás zajímá především několik hlavních systémů
Globalstar – přes 315 000 zákazníků (v roce 2008), hlas, data, výška 1 400 km, odezva 60 ms, celkem 48 družic druhé generace se již postupně vysílá na LEO
Iridium – přes 450 000 zákazníků, používá ho i ministerstvo obrany Spojených států amerických, výška 780 km, rychlost jednotky kbit/s, odezva 1 800 ms. Druhá generace Iridium NEXT bude mít 66 satelitů, rychlosti jednotky Mb/s, nejdříve v roce 2014
CommStellation – v plánu je 78 malých satelitů v roce 2015, výška 1 000 km, propustnost jednotky Gb/s, odezva až 7 ms, 100% pokrytí celé planety satelit platformy Iridiumsatelit platformy Iridium | VTMJeden ze satelitů platformy Iridium Foto CC: Cliff1066

Tyto systémy nejsou nijak nákladné, alespoň pokud se podíváme na tržní hodnoty velikánů jako Apple nebo Google. Společnosti by kvůli poměrně zastaralé technologii a špatným finančním výsledkům mohly být k dispozici za cenu několika miliard dolarů, což je pro Apple i Google poměrně levná záležitost.

Díky pokroku technologií se současně snižuje cena malých satelitů pro LEO. Jeden v případě CommStellation stojí pouze 12 milionů dolarů, přitom propustnost jednoho satelitu je až 12 Gb/s. Celkový počet 78 satelitů v sobě zahrnuje i šest redundantních, které dokážou okamžitě nahradit případný výpadek některé družice. S menšími rozměry satelitů se snížily i náklady na vypuštění, s jednou raketou lze na nízkou oběžnou dráhu vypustit i šest takových satelitů najednou.

Dle odhadů by mohl tento systém již v roce 2015 poskytovat bezdrátové připojení k síti s rychlostí v řádu jednotek megabitů za sekundu – tedy podobně jako u sítě 3G a pravděpodobně s lepší odezvou.

Apple a jeho vlastní síť satelitů

Steve Jobs se vždycky držel hesla, které vyslovil Alan Kay: „Lidé, kterým záleží na softwaru, by si měli dělat i vlastní hardware“. Apple se tak vždy snažil vytvořit ekosystém, který bude mít kompletně pod kontrolou, jak po softwarové, tak i hardwarové stránce. Toto řešení je samozřejmě výhodné, ale současně také nákladné.

Apple si nechává stavět vlastní výrobní linky, přetváří nové a zatím nepoužívané technologie do hotových produktů a stále více se snaží zbavit úplné závislosti na externích dodavatelích. I hotové technologie si ještě dodatečně upravuje, což je vidět například na vnitřnostech nových iPadů a dalších částech jeho zařízeních.

Apple má svůj mobilní systém, který se skládá z hardwarových zařízení i softwarových technologií. Něco mu ale chybí. Něco, nad čím zatím nemá kontrolu a nemůže to využít pro spokojenost zákazníků a boj proti konkurenci. Je to mobilní síť, která hraje stále důležitější roli.

Již dlouho se proto spekuluje, jak by Apple mohl zabrat i tento poslední článek řetězce, nad kterým nemá kontrolu. Koupě některého z operátorů je ale poměrně drahá záležitost a navíc je vždy omezena na velmi lokální segment trhu. V globálním světě to nestačí. Řešením by proto mohla být výstavba nové satelitní sítě, či případně koupě stávajícího hráče a vylepšení jeho technologie.

Satelitní trh by se dnes dal přirovnat k období před chytrými telefony či k době internetu na telefonem vytáčených linkách. Rychlosti jsou nízké, odezvy pomalé. To vše lze ale během několik let dostat na jiné řády. Pomalý pokrok je vidět i na satelitních telefonech, které jsou stále levnější a jejich antény menší. Jde to zatím pomalu, ale vzpomeňte si, jak vznikaly tablety – trvalo to mnoho let, často s nepoužitelnými produkty, které obchodně neprorazily, až najednou přišel Apple…

Jaké by to mělo následky pro současné operátory, kteří se pochopitelně po vzoru Nokie nestihnou přizpůsobit? Zdá se pět set dolarů za akcii Applu mnoho? I tisíc dolarů by se s takovou budoucností mohlo zdát jako snadno pokořitelný cíl.

Apple má technologii, základnu inženýrů i obrovský objem peněz, které můžou opět zcela převrátit trh. Všimněte si, jak se i dnes mění systém, za co platíme, kolik a jak. Kdo by si před několika lety představil, že za paušální poplatky bude možný neomezený poslech hudby nebo sledování filmů.

Vesmírný souboj s Googlem

Apple samozřejmě nedokáže sám ovládnout celý svět. Je tu ještě několik velkých technologických společností, které se rozšiřovaly tak rychle, že přežijí i v budoucnosti. Jednou takovou je Google.

Pokud se ponoříme trochu hlouběji, zjistíme, že nedávná koupě Motoroly se může Googlu brzy velmi vyplatit. Motorola totiž není pouze výrobce nepříliš populárních telefonů, ale především zkušenou komunikační a technologickou společností, jež se zabývala i výrobou satelitů pro platformu Iridium. Již v roce 1998 dokázala vyrobit satelit během čtyř dnů a za pouhých pět milionů dolarů.

Apple se již pomalu začal závislosti na Googlu zbavovat. Například jeho map ve své nejnovější aplikaci iPhoto. Závislost na vyhledávači Google je pro něj jistě obrovským trnem v oku. Je ale jasné, že se rozehrává globální technologický souboj, o kterém jsme psali již v minulosti. A boj to bude možná tak velký, že bude možná zasahovat i do vesmíru.