Babiš nechce Mafru řídit. Vystupuje jako investor

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

Miliardář Andrej Babiš nebude v žádném řídícím orgánu vydavatelské skupiny Mafra, ve které chce po jejím nákupu vystupovat pouze v pozici finančního investora. Kvůli zachování nezávislosti nechce v budoucnu mluvit s novináři této skupiny, ani jim prý neposkytne žádné interview.

„Nebudu sedět v žádném orgánu, nebudu vůbec mluvit s novináři, ani jim nedám interview, jako dal nedávno pan Zdeněk Bakala svým Hospodářským novinám,“ podotkl Babiš v narážce na skutečnost, že deník nedávno zveřejnil rozhovor se svým majitelem. „Já v žádném případě nebudu nikdy zasahovat do práce redaktorů v Mafře, ať si klidně píší, co chtějí,“ poznamenal.

Vydavatelská skupina Mafra, jejíž koupi od německých vlastníků Babiš oznámil ve středu, bude zařazena přímo pod mateřskou firmu Agrofert Holding. V budoucnu také počítá s tím, že Mafra odkoupí regionální týdeník 5plus2. Plánuje i spolupráci se serverem Česká pozice, na který Babiš ročně podle dřívějších vyjádření přispívá dvaceti miliony korun. Záleží prý na domluvě se zakladatelem a šéfredaktorem portálu Istvánem Léko.

Miniprofil společnosti Mafra
• Společnost Mafra vydává deníky Mladá fronta DNES, Lidové noviny a bezplatné Metro.

• Společnost je velmi aktivní na internetu. Provozuje zpravodajské portály iDNES.cz a lidovky.cz a další internetové portály a služby, např. FINmarket.cz, AAAPoptávka.cz, Automodul.cz., RealityiDNES.cz., JobDNES.cz, jizdnirady.idnes.cz, rajče.net.

• Do skupiny Mafra patří i dvě pražská rádia Expresradio a Classic FM a hudební televize Óčko, k níž letos v červnu přibyla další stanice Óčko Gold.

• Letos v květnu začal fungovat virtuální mobilní operátor Mobil.cz vydavatelství Mafra a T-Mobilu.

• Do skupiny Mafra patří i tiskárny MAFRAPRINT v Praze a v Olomouci.

• Podle výroční zprávy společnosti za rok 2011 firmě předloni klesly tržby o zhruba pět procent na 2,69 miliardy korun. O téměř třetinu na 88,6 milionu korun firmě klesl také čistý zisk.

• Majoritním vlastníkem je od roku 1994 německý holding Rheinisch-Bergische Druckerei und Verlagsgesellschaft mbH.

• Mafra, a. s. má základní kapitál 1,8 miliardy korun.

• Skupina má zhruba 1100 zaměstnanců.

Podnikatel zopakoval, že nezávislost médií je pro něj důležitá. „Pokud bych chtěl ovlivňovat média, novináři si o tom řeknou,“ dodal Babiš, který zároveň podniká v zemědělství, potravinářském a chemickém průmyslu. Jeho politické hnutí ANO 2011 v novinách z mediální skupiny bude prý inzerovat za tržní ceny.

Babiš: Nová vláda je kampaň prezidenta

Babiš dnes uvedl, že jeho pozice v čele politického hnutí není definitivní. „V případě, že hnutí dospěje k názoru, že tam bude lepší nějaký jiný lídr, já tam nemusím být. Já mám svoje ego naplněné,“ prohlásil. Dodal, že hnutí nové tváře představí v září. Potvrdil také, že hnutí stále jedná s někdejším diplomatem a členem Evropské komise Pavlem Teličkou. „Nabízíme mu lídra naší kandidátky do eurovoleb, i když si myslím, že by byl pro nás užitečnější v parlamentních volbách,“ řekl Babiš.

Připravovanou úřednickou vládu premiéra Jiřího Rusnoka hnutí považuje za politickou kampaň prezidenta Miloše Zemana. „My máme parlamentní demokracii a nemáme prezidentský systém jako v USA nebo ve Francii a naše hnutí má problém, jakým způsobem tady vzniká nová vláda,“ prohlásil Babiš. Podle něho jde stále o lidi, kteří 23 let řídili tuto zemi.