Barrandov čekají stamilionové splátky

Zdroj: E15

Pokladna barrandovských ateliérů se v příštím roce podle všeho pořádně prohne. Společnost Barrandov Studio (BS), která patří skupině investorů v čele s podnikatelem Tomášem Chrenkem, totiž čekají stamilionové splátky dlouhodobých bankovních úvěrů.

Podle dokumentů a smluv, které má deník E15 k dispozici, z celkového objemu dlouhodobých úvěrů do roku 2015 ve výši 221 milionů korun plánuje firma v roce 2012 splatit 92 procent, tedy 203 milionů korun. Většina z této částky půjde do Raiffeisenbank, celých 194 milionů korun. Další splátky poputují kupříkladu do Oberbank.

Barrandov Studio informace deníku E15 popřelo, přestože údaje pocházejí z jeho listin. „Vaše informace jsou totálně mylné. Dále to nebudeme komentovat,“ uvedla tisková mluvčí BS Dušana Chreneková. Ta rovněž odmítla upřesnit, jak tyto splátky ovlivní cash flow společnosti v příštím roce.

Dva rozsáhlé úvěry BS u Raiffeisenbank, jejichž splátky společnost čekají minimálně v roce 2012, vznikly v roce 2006. Jeden v objemu 150 milionů korun, druhý pak ve výši 73,5 milionu korun. Oba mají být splaceny do roku 2013. Druhý úvěr pak byl dodatkem k původní úvěrové smlouvě v roce 2009 navýšen o 100 milionů korun.

Obě půjčky jsou u Raiffeisenbank zastaveny pozemky a budovami BS na barrandovském kopci.
Na co peníze získané z úvěrů použila, firma opět odmítla komentovat. Na Barrandově však v nedávné době běžely rozsáhlé investiční akce. V prosinci 2006 Barrandov otevřel obří ateliér Max, jehož výstavba stála asi 200 milionů korun.

Max, označovaný za jeden z největších zvukotěsných ateliérů v Evropě, je určen pro obří zahraniční projekty. V roce 2008 Barrandov Studio vynaložilo na investice 233 milionů korun. Peníze v tomto roce šly na rekonstrukci budovy pro tehdy chystanou TV Barrandov (77 milionů) nebo nákup televizní techniky. Naopak loni společnost dělala jenom nutné investice.