Bratislava prodá akcie Slovak Telekomu. Kvůli nedosažitelným dividendám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Slovak Telekom

Slovenský parlament odsouhlasil záměr levicové vlády premiéra Roberta Fica prodat menšinový podíl státu v telekomunikační společnosti Slovak Telekom. Návrh ve sněmovně prosadili poslanci vládního Směru-sociální demokracie.

Většinu akcií ve Slovak Telekomu kontroluje německý Deutsche Telekom, s nímž se slovenská vláda v minulosti opakovaně dostala do sporu kvůli tomu, že Deutsche Telekom blokoval rozdělení zisku předního slovenského operátora. Nerozdělený zisk firmy podle vlády dosáhl přes 145 milionů eur (zhruba čtyři miliardy korun).

„Stát nemá dosah na řízení společnosti. Nedokážeme ovlivnit chod společnosti, nedokážeme se dostat k dividendám,“ odůvodnil ministr hospodářství Pavol Pavlis před poslanci parlamentu plán kabinetu prodat 49 procent akcií telekomu. Opoziční poslanci naopak upozornili, že vláda přistupuje k odprodeji státního podílu ve zmiňované firmě navzdory tomu, že premiér Fico opakovaně kritizoval někdejší pravicový kabinet za privatizaci státních podniků.

Pavlis již dříve řekl, že na základě doporučení privatizačního poradce budou akcie zřejmě nabídnuty na dvou burzách včetně londýnské burzy. Nevyloučil ovšem, že si na akcie uplatní předkupní právo německý akcionář.

Vláda očekává stamiliony eur

Představitelé slovenské vlády neupřesnili očekávaný výnos z prodeje podílu v telekomu. Slovenská média ho v minulosti odhadla na 600 až 800 milionů eur (16,5 až 22 miliard korun).

Projednání privatizace státního podílu telekomu v parlamentu vyžaduje zákon, kterým byla firma v minulosti zařazena mezi podniky, jež představují přirozený monopol. V současnosti společnosti na slovenském trhu konkuruje zejména operátor Orange. Slovak Telekom v roce 2013 snížil čistý zisk meziročně o čtvrtinu na 47,7 milionu eur (1,3 miliardy korun).