Broadcom převezme za desítky miliard dolarů poskytovatele cloudových služeb VMware

Broadcom převezme poskytovatele cloudových služeb VMware

Broadcom převezme poskytovatele cloudových služeb VMware Zdroj: profimedia.cz

Americký výrobce mikročipů Broadcom převezme za 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) poskytovatele cloudových služeb VMware. Akvizice má posílit aktivity Broadcomu v oblasti podnikového softwaru, oznámily firmy ve společné tiskové zprávě. Jde o druhou největší akvizici v letošním roce.

Převzetí se uskuteční formou výměny akcií a platby v hotovosti. Akcionáři VMware si mohou vybrat, zda si nechají vyplatit v hotovosti za každou svou akcii 142,5 dolaru, nebo zda chtějí dostat 0,252 akcie firmy Broadcom. Nabídnutá cena představuje prémii více než 48 procent proti závěrečné ceně akcií z 22. května, než se o dohodě začalo mluvit. Broadcom také převezme dluh VMware v objemu osmi miliard dolarů.

Dohoda přichází zhruba šest měsíců poté, co americká společnost Dell Technologies vyčlenila svůj 81procentní podíl ve VMware. Zakladatel firmy Dell Michael Dell spolu s investiční firmou Silver Lake, která mu pomohla v roce 2013 udělat z firmy Dell soukromou společnost, vlastní ve VMware více než 50procentní podíl.

Proč je globální nedostatek čipů?

Video placeholde
• Škoda

Správní rady obou společností už dohodu schválily. Očekává se, že bude dokončena v příštím fiskálním roce a že současní akcionáři Broadcomu budou ve sloučené firmě vlastnit zhruba 88 procent akcií. Na současné akcionáře VMware připadne zbývajících 12 procent. Divize Broadcom Software Group se má po dokončení transakce přejmenovat na VMware.

Broadcom je polovodičový gigant, který vyrostl hlavně díky akvizicím. Firma hledá dohody, které by jí pomohly v růstu na trhu podnikového softwaru. Loni byla blízko převzetí softwarové společnosti SAS Institute, nakonec si to ale zakladatelé rozmysleli. První její velký vstup na softwarový trh byla v roce 2018 akvizice firmy CA Technologies zhruba za 19 miliard dolarů.

VMware má silné postavení na trhu takzvaného hybridního cloudu, kde velké společnosti kombinují veřejné cloudové služby, jako ty od Amazonu a Microsoftu, s vlastními soukromými sítěmi.

Největší letošní akvizice byla oznámena v lednu. Softwarová společnost Microsoft tehdy uvedla, že za 68,7 miliardy dolarů převezme výrobce videoher Acitivision Blizzard.

Poptávka po cloud computing, který umožňuje zákazníkům pronajmout si výpočetní výkon místo investice do vlastního, v posledních letech prudce vzrostla. Mezi první uživatele těchto služeb patřily začínající firmy a další podniky, které neměly na podporu vlastního IT oddělení. Nyní se na něj spoléhají firmy napříč všemi odvětvími.