Budoucnost Dellu: stáhne se z burzy a zkusí rozšířit podnikání

Dell

Dell Zdroj: profimedia.cz

Převzetí americké počítačové společnosti Dell, o němž se už několik týdnů spekuluje, je v zásadě dohodnuto. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž by oficiální oznámení mohlo přijít už v pondělí. Třetího největšího výrobce počítačů na světě kupuje konsorcium, za kterým stojí zakladatel firmy Michael Dell a jeho rodina. Cena za akcii se má pohybovat od 13 do 14 dolarů, což zhruba odpovídá současné ceně na burze.

Michael Dell ve firmě drží téměř 16procentní podíl. Ten v rámci podmínek transakce použije k tomu, aby nabyl většinové vlastnictví. Když Dell vezme podnik do soukromých rukou a jeho akcie pak stáhne z burzy, bude se moci plně soustředit na obtížnou přeměnu obchodního modelu. Vzhledem k tomu, že prodej počítačů klesá, chce Dell poskytovat kompletní služby pro klienty z řad firem.

Součástí konsorcia, které Dell odkoupí, bude také společnost soukromého kapitálu Silver Lake Partners, která zajistí potřebné financování. Tržní hodnota firmy na burze v současné době činí asi 23 miliard dolarů, což Dell s rodinou není schopen dát dohromady.

Michael Dell je od založení firmy jejím výkonným ředitelem, vliv na chod firmy si tak nyní ještě upevní. Menšinový podíl ve firmě získá také Silver Lake a podle jednoho ze zdrojů zřejmě i největší světový výrobce softwaru, společnost Microsoft.

Nejisté vyhlídky v tvrdé konkurenci

Dell už v roce 2010 vážně uvažoval o manažerském převzetí firmy, podobné zprávy se ale objevily už víckrát. Část analytiků je přesvědčena, že převzetí dává ekonomický smysl, jiní upozorňují, že to bude finančně velmi náročné. Vyhlídky Dellu totiž nejsou jasné a otázkou je i to, jak si firma poradí s nástupem tabletů, kde kraluje konkurenční Apple.

Vývoj akcií Dellu za poslední rok

Vývoj akcií Dellu za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií Dellu za poslední rok (Yahoo) | YahooAkcie Dellu se před koncem pátečního obchodování na trhu Nasdaq pohybovaly kolem 13,60 dolaru a přidávaly asi tři procenta. Den přitom zahajovaly nad 14 dolary, což byl nárůst asi o sedm procent. Jakmile se na trhu objevily spekulace o zamýšlené ceně převzetí, začal se kurz postupně snižovat.

Konečná cena, kterou investoři zaplatí akcionářům firmy, zatím nebyla vyčíslena. Zdroje ale tvrdí, že se bude pohybovat od 13 do 14 dolarů za kus. Převzetí Dellu tak bude největší akvizicí tohoto druhu od globální finanční krize. Očekává se, že transakce bude dokončena během víkendu, konsorcium ale podle zdrojů ještě na poslední chvíli ladí některé detaily. Oznámení by se tudíž mohlo i zpozdit.