Ceny mobilní volání v EU se výrazně liší, Česko je osmou nejdražší zemí

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Ceny za mobilní volání se v jednotlivých zemích Evropské unie stále výrazně liší. Mezi Litvou, kde je telefonování v rámci vnitrostátní sítě nejlevnější, a nejdražším Nizozemskem je rozdíl v cenách skoro osminásobný. Vyplývá to z dnešní zprávy Evropské komise. Česká republika je pro uživatele mobilních telefonů podle zprávy osmou nejdražší zemí z hodnocených států EU, český operátor Telefónica se brání, že komise pracuje se starými čísly.

„Porovnání vycházející z čísel z roku 2011 nemá jakoukoli relevanci k aktuálním cenám na trhu. Díky neomezeným tarifům zavedeným v letošním roce nyní patří ceny volání v ČR k těm nižším v Evropě,“ řekl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. Brusel také sdělil, že v září se v oblasti telekomunikací chystá oznámit nové kroky na posílení jednotného trhu.

Zpráva komise uvádí, že za minutu hovoru přes mobilní telefon uživatelé v roce 2011 v Nizozemsku průměrně zaplatili v přepočtu 3,80 Kč a v Litvě 0,49 korun. V České republice to bylo průměrně skoro 2,70 korun. To je víc, než byl průměr EU. Ze států tehdejší sedmadvacítky tak byla Česká republika osmou nejdražší - po Nizozemsku, Lucembursku, Belgii nebo Maltě. Nový člen EU Chorvatsko do srovnání zahrnut není.

V jiných kategoriích základního zboží a služeb v rámci jednotného trhu jsou podle komise cenové rozdíly výrazně nižší. Například litr mléka lze v EU koupit za ceny mezi 0,69 eura až 0,99 eura (18 Kč až 25,60 korun). To je rozdíl 43 procent. Pokud jde o mobilní volání, představuje rozdíl mezi cenou za stejné služby v Litvě a Nizozemsku 774 procent.

Podle EK rozdíl nelze vysvětlit rozdíly v kvalitě, v nákladech na poskytování dané služby, ale ani rozdíly v kupní síle spotřebitelů. „Je nezbytné, aby se celá EU rychle vydala směrem k vytvoření opravdového jednotného trhu a dosáhla propojení celého kontinentu,“ uvedla v tiskovém prohlášení místopředsedkyně EK Neelie Kroesová.

Velké srovnání: Ušetřete za volání, zkuste virtuálního operátora