CES 2023: Elektromobil s umělou inteligencí, robot-asistent či infotainment do auta

BMW představilo na CES koncept minimalistického elektromobilu

BMW představilo na CES koncept minimalistického elektromobilu Zdroj: ČTK

Konference CES 2023 v Las Vegas
Konference CES 2023 v Las Vegas
3
Fotogalerie

V Las Vegas druhým dnem pokračuje konference o elektronice a technologiích světa CES. Své nové produkty a inovace zde představují přední světové společnosti jako Samsung, Amazon, Google, LG, Microsoft, či Sony. Fanoušci technologií se letos mohou nejspíše těšit na představení vozidla společnosti Sony, nových virtuálních brýlí VR2, či laptopu Asus, který by měl generovat obraz ve 3D. 

Co je CES?

  • CES je zkratka pro Consumer Electronics Show. Jde o největší každoroční technickou konferenci na světa. Například v roce 2020 ji navštívilo více než 170 tisíc návštěvníků a účastnilo se jí zhruba 4 400 vystavovatelů.

Kdy se koná CES v roce 2023?

  • Letos se konference koná od čtvrtka 5. ledna do neděle 8. ledna 2023.

Kde se koná CES v roce 2023?

  • Hlavní část konference se bude konat v Las Vegas v hale Convention Center. Menší akce a představení nových produktů však bude probíhat v rámci celého města. 

Novinky z veletrhu CES

VIDEO: BMW i Vision Dee - koncept 2023

Video placeholde
• BMW

NOVINKY Z VELETRHU CES

BMW

Německá automobilka BMW představila v rámci veletrhu CES svůj nový koncept minimalistického elektromobilu, který by se měl spoléhat na využití umělé inteligence a virtuální asistenty. Automobil, nazvaný BMW i Vision Dee, bude schopný vytvořit například avatar řidiče, který bude moci být zobrazován na skle bočních okének, nabídne komunikaci s vnitřní inteligencí automobilu a uživatelé si budou moci vybrat z 32 různých barevných variant interiéru, kterou jim umožní technologie „E Ink“. 

Prvky z představené novinky, kterou na veletrhu v Las Vegas uvedl slavný herec Arnold Schwarzenegger, by zákazníci mohli v automobilech koncernu BMW spatřit už v roce 2025.

Zpět na začátek stránky

AMD

Americká společnost AMD ukázala nové procesory Ryzen 7000, které mají být podle vyjádření společnosti „výkonné a cenově dostupné“. Společnost je hodlá dodávat společně s chladičem. Jejich cena by se měla pohybovat v rozmezí 229 až 429 dolarů, tedy zhruba od 5 200 korun až po 9 700 korun.

Nejlevnější z novinek bude procesor Ryzen 5 7600 s šesti jádry, prostřední volbou má být osmijádrový Ryzen 7 7700 a nejdražší varianta představuje procesor 65W Ryzen 9 7900 s 12 jádry.

Zpět na začátek stránky

Aeolus Robotics

Japonská společnost Aeolus představila na veletrhu CES svého robota nazvaného Aeo. Ten je navržen jako asistent především pro osoby s omezenou možností pohybu, ale také jako pomocníka do škol, či kanceláří. 

Je schopný dodávat jídlo, či léky nemohoucím a jeho robotické ruce jsou dostatečně silné na to, aby unesly více než 3,5 kilovou zátěž. Aeo je vybaven senzory, díky kterým se dokáže sám pohybovat a vyhýbat se překážkám. První verze robota Aeo byla poprvé představena na veletrhu CES v roce 2018.

Zpět na začátek stránky

Garmin

Společnost Garmin, specializující se například na výrobu elektroniky do vozidel, GPS navigací, či chytrých hodinek, představila v Las Vegas projekt s názvem Unified Cabin Experience. Jde o zábavní modul pro automobily. V jeho rámci by měli mít přístup k hraní her, či streamování hudby a filmů všichni pasažéři vozu a to prostřednictvím obrazovek s bezdrátovým připojením.

VIDEO: Podívejte se, jak by měl fungovat modul Unified Cabin Experience v praxi

Video placeholde
• Youtube

Zpět na začátek stránky

Icoma 

Japonská společnost specializující se na výrobu malých kompaktních mopedů, představila na veletrhu CES svůj nejnovější model s názvem Tatamel. Dosáhne maximální rychlosti 40 kilometrů v hodině, plně nabitý je za 3 hodiny, maximální dojezd necelých 29 kilometrů, váha zhruba 50 kilogramů. A cena? Čtyři tisíce dolarů, tedy asi 91 tisíc korun. Případné zájemce by si však mohl získat díky svým kompaktním rozměrům.

Zpět na začátek stránky

Samsung

Své představení nových produktů má za sebou také jihokorejský gigant Samsung. Společnost nejprve uvedla, že do roku 2050 budou všechny podniky společnosti Samsung pokrývat své potřeby elektrické energie z obnovitelných zdrojů a dosáhnou nulových emisí uhlíku.

Představen byl také zobrazovací režim Relumino, který se letos objeví na vybraných televizorech Samsung Neo QLED 8K a 4K pro rok 2023. Měl by usnadnit sledování obsahu lidem se zrakovým postižením, jelikož umí zvýraznit obrysy a zlepšuje kontrast a barvy obrazu tak, aby byl lépe viditelný a rozpoznatelný.

Kromě toho Samsung ukázal také nový pár brýlí Relumino, které měly svoji premiéru na veletrhu CES 2018 v rámci projektu startupového akceleračního programu C-Lab, a také svoji mobilní aplikaci.

Další technologickou vychytávkou od Samsungu je také tablet nazvaný Flex Hybrid. Jeho předností je ohebný displej, tablet lze zavřít stejně jako notebook a dá se také manuálně roztáhnout na větší úhlopříčku.

Zpět na začátek stránky

Aska

Trh s létajícími automobily se každým rokem rozrůstá a tak není divu, že na konferenci CES byly představeny další modely. K nim patří i létající automobil Aska A5. Spoluzakladatel společnosti Aska Guy Kaplinsky na veletrhu uvedl, že létající automobil za 789 tisíc dolarů, tedy zhruba 17,8 milionů korun, by mohl již příští měsíc dostat schválení o používání od amerického Federálního úřadu pro letectví. Společnost doufá, že spuštění služby sdílených „jízd“ pro uživatele by mohlo klapnout už v roce 2026.

Aska A5 by měla dosáhnout maximální rychlosti okolo 240 kilometrů v hodině. Při plném nabití by pak měla zvládnout uletět vzdálenost zhruba 400 kilometrů.

Zpět na začátek stránky

Sony

I jedno z nejočekávanějších oznámení už mají fanoušci technologií také za sebou. Tím je spojení japonských společností Sony a Honda a vytvoření jejich elektromobilu, které nese název Afeela. Středně velký sedan by měl podobně jako představený koncept BMW disponovat umělou inteligencí. Vůz bude moci komunikovat s lidmi i mimo vozidlo, bude poskytovat informace o počasí i stavu nabití a disponovat by měl také 45 kamerami, jež budou schopny detekovat stav bdělosti řidiče a dále dbát na bezpečnost pasažérů.

Očekává se, že díky přítomnosti Sony bude vůz vybaven pestrou paletou zábavních modulů pro pasažéry.

První předobjednávky nově představeného elektromobilu započnou v první polovině roku 2025. O rok později by pak měl být vůz dostupný prvním zákazníkům v Severní Americe.

Zpět na začátek stránky

Další podrobnosti budeme aktualizovat v průběhu celé konference.