Česko v územním pokrytí 3G sítí za Evropou dál pokulhává

Mobilní telefon

Mobilní telefon

Mobilní operátoři se v poslední době trumfují v tom, jak v Česku rozšiřují pokrytí vysokorychlostní mobilní sítí 3G. V posledních zprávách ze září Vodafone, Telefónica i T-Mobile uvádějí, že 3G signálem pokryly už zhruba 60 procent populace. Jenže horší už je to s pokrytím územním. Na základě údajů Českého telekomunikačního úřadu server MobilMania odhaduje, že ani jeden z českých operátorů nemá 3G ani na 10 procentech území. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi tak Česko výrazně zaostává.

Čísly o územním pokrytí Česka mobilní 3G sítí se operátoři příliš chlubit nechtějí. Představu ale dává zářijová zpráva Českého telekomunikačního úřadu.

Na konci roku 2010 měl podle ní nejvyšší územní pokrytí s 5,7 procenty T-Mobile, což odpovídalo 37 procentům pokrytí populace. 43procentní pokrytí obyvatel Telefónikou znamenalo územní pokrytí 5 procent, Vodafone měl signál pro 41 procent Čechů a 4 procenta území.

Pokrytí mobilní sítí(31. 12. 2010)

pokrytí obyvatelstvapokrytí území
Telefónica43 %5 %
T-Mobile37 %5,7 %
Vodafone41 %4 %

Zdroj: ČTÚ

Pokrytí sítí pro rychlé datové přenosy se v poslední době zrychluje. Podle posledních údajů ze září Vodafone pokrývá 62 procent populace, Telefónica 61 procent a T-Mobile 59 procent. Přesto server MobilMania na základě údajů ČTÚ odhaduje, že územní pokrytí stále nedosahuje ani 10 procent. To je ale v porovnání s většinou Evropy velmi nízké číslo. Přibližnou představu o hustotě pokrytí 3G signálem v Evropě ukazuje mapa Cellmaps.com.

Územní pokrytí sítí 3G

Územní pokrytí sítí 3GÚzemní pokrytí sítí 3G|Cellmaps.comZdroj: Cellmaps.com

Reálná rychlost připojení přes 3G v Česku se podle měření serveru DSL.cz v květnu pohybovala mezi 1,8 a 2,7 Mbit/s. Připojení přes 3G využívají zejména tzv. chytré mobilní telefony. Ty se v současnosti podílejí na trhu zhruba 80 procenty.

Podle srpnových údajů je poskytovatelem nejrychlejšího tuzemského mobilního internetového připojení Vodafone s 2,67 megabitu za sekundu. Vyplývá to z měření odborného serveru DSL.cz. T-Mobile vykazoval rychlost 2,43 Mbit/s a Telefónica 1,83 Mbit/s.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.