Čeští operátoři se chystají na výpadky elektřiny. Sítě přežijí bez proudu půl hodiny

Zdaleka ne všechny vysílače v sítích mobilních operátorů lze zálohovat pomocí diesel generátorů.

Zdaleka ne všechny vysílače v sítích mobilních operátorů lze zálohovat pomocí diesel generátorů. Zdroj: Profimedia.cz

Trojice operátorů má obavy o provoz mobilních sítí v případě, že by vlivem energetické krize a války na Ukrajině nastaly problémy s dodávkami elektřiny, na které jsou telekomunikační sítě závislé. Nejistota O2, Vodafonu a T-Mobilu kopíruje nervozitu v dalších evropských zemích. Zejména v Německu, Francii, Itálii a Švédsku začala příprava krizových plánů. Výpadkem mobilních sítí by byl v podstatě ohrožen každodenní chod celého státu.

Tuzemští operátoři už podnikají preventivní kroky k posílení fungování sítí. Zahrnuje to ladění energetické náročnosti infrastruktury a také fungování dieselových generátorů, které dokážou nezávisle zajišťovat elektřinu i v případě výpadku sítě.

„Zvyšujeme množství nafty u datacenter, abychom prodloužili provozuschopnost v případě výpadku,“ uvedl Jan Klouda, viceprezident Vodafonu pro právní záležitosti, řízení rizik a bezpečnost. Datacentra mají rovněž bateriové zálohování. „Zbytek sítě, kam spadá přes pět tisíc vysílačů, máme také zálohovaný bateriemi, ale  generátory a naftou jej zálohovat na všech vysílačích není možné,“ doplnil Klouda.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!