Čína přestane blokovat internet, prozatím však jen v části Šanghaje

Šanghaj (ilustrační foto)

Šanghaj (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Během tohoto týdne se v čínské Šanghaji otevře nová zóna volného obchodu. Spolu s ní do Číny vstoupí i Twitter, Facebook a další internetové služby a weby, které jsou v kontinentální Číně běžně blokované.

Nezkušené cestovatele může překvapit, že řada webových stránek v Číně nefunguje. Twitter, Facebook nebo Google tamní komunistická vláda blokuje pro jejich údajnou škodlivost. V následujících týdnech by se však situace měla změnit. Alespoň tedy v Šanghaji, jak píše The Telegraph.

Pro cizince jako doma

Už tento víkend by měl být ve východočínské megapoli spuštěn projekt v podobě zóny volného obchodu, která by umožnila zahraničním společnostem zde působit bez omezování čínskými zákony a předpisy. V tomto ohledu by se měla podobat Hong Kongu, který má v Číně zvláštní postavení.

Jednou ze změn v nové zóně bude i povolení zahraničních serverů a sociálních sítí. Měl by zde tedy zcela normálně fungovat Twitter, Facebook a další podobné služby, které jinde v Číně spustíte jen s velkými obtížemi nebo vůbec. Vysvětlení je prosté - Čína chce přilákat co nejvíc zahraničních pracovníků, a tak jim přizpůsobuje prostředí, aby se cítili „jako doma“.

Druhý Hong Kong?

Zóna volného obchodu má jediný cíl - přenést hospodářský drive ostrovního Hong Kongu do kontinentální Číny. Celá „svobodná“ oblast bude pro začátek rozlehlá pouze necelých 29 čtverečních kilometrů v nejmladší části města Pudong. Celá čtvrť má přitom 1200 čtverečních kilometrů. Pokud bude experiment úspěšný, zóna by se mohla rozšířit do celého Pudongu.