CME čeká slabý výnos z nových akcií, největším kupcem bude Time Warner

CME Group

CME Group Zdroj: profimedia.cz

Mediální společnost CME, která v tuzemsku vlastní televizi Nova, upíše ve veřejné nabídce 54,4 milionu akcií za cenu 2,75 dolaru (zhruba 54 korun) za akcii. Celkem 49,9 procenta získá její největší akcionář Time Warner, aby udržel svůj dosavadní podíl ve firmě. Výnos 149,6 milionu dplarů je o téměř 14 procent nižší, než firma při oznámení úpisu očekávala.

Time Warner vedle toho upíše 200 tisíc preferenčních akcií po 1000 dolarů s výnosem 200 milionů dolarů. CME tak celkově získá téměř 350 milionů dolarů (6,85 miliardy korun), z nichž 300 milionů použije na úhradu dluhu a zbytek k provozním účelům.

Výnos z vlastní emise CME je podle analytika J&T Banky Pavla Rysky nižší než cíl 174 milionů dolarů, se kterými firma dosud počítala. „Cenu úpisu i upsaný objem, který nedosáhl cílové sumy, hodnotíme negativně,“ uvedl. Jak uvedl
analytik společnosti Patria Tomáš Tomčány, pro stávající akcionáře je nová emise akcií spatnoui zprávou, která se odrazila na nízké hodnotě úpisu.

Na oznámení dnes zareagovaly akcie CME na pražské burze poklesem o téměř 15 procent na 58 korun za cenný papír. Dosahují tak svého historického minima.

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV. CME vedle České republiky provozuje televizní stanice na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku. S akciemi firmy se obchoduje na trhu Nasdaq v USA a na pražské burze cenných papírů.

Akcie CME na pražské burzeAkcie CME na pražské burzeAkcie CME na pražské burze | bruner@mf.cz