CME prý zvažuje prodej televizí v Chorvatsku a Slovinsku

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: Kolaz E15

Mediální společnost CME, která vlastní českou televizi Nova, chce do konce roku prodat její chorvatskou jmenovkyni Nova TV v jednom balíku se slovinskou stanicí Pop TV. Uvedl to s odkazem na neoficiální zdroje chorvatský web Business.hr. Prodej kanálů má být součástí restrukturalizace operací skupiny v reakci na zhoršení jejích hospodářských výsledků. CME by měla z transakce získat 150 až 200 milionů dolarů (až čtyři miliardy korun).

Analytik J&T Banky Pavel Ryska ovšem tvrdí, že prodej významnějších aktiv je pro CME až poslední variantou. „Firma až do roku 2010 dělala akvizice, aby mohla své programy s minimálními náklady rozšiřovat do dalších zemí a výhodně tak zvyšovat tržby,“ uvedl pro server E15.cz.

Proti zmiňovanému obchodu hovoří i fakt, že hlavní akcionář CME, americká skupina Time Warner, se trvale poohlíží po dalších akvizích v Evropě, a prodeje aktiv by tak byly v rozporu s tím, co doposud Time Warner sledoval. „Ačkoli prodej některých aktiv nelze zcela vyloučit, chápu je až jako poslední možnost po vyčerpání všech ostatních,“ dodal Ryska.

Chorvatské Novy se má CME zbavit i s jejím druhým programem Doma TV. Slovinská POP by měla být na prodej spolu s programem Kanal A, napsal web Business.hr.

CME ve třetím čtvrtletí klesly výnosy i provozní zisk a její provozní ztráta se zvýšila. Generální ředitel Adrian Sarbu k výsledkům na konci října řekl, že trhy CME jsou stále v útlumu a ve druhém pololetí nesplňují výdaje na reklamu očekávání.

Sarbu poté analytikům sdělil, že firma bude uvažovat o zlepšení finanční likvidity pomocí emise nových akcií ve spolupráci se spoluvlastníkem Time Warner a zvažovat bude i prodej majetku.

Možný prodej dvou zmiňovaných televizí CME nepotvrdila. „V této fázi jsou zprávy o prodeji specifických aktiv pouhými spekulacemi. Možnost prodeje chorvatské a slovinské televize nyní nemůže dále komentovat,“ reagovala mluvčí společnosti pro agenturu Bloomberg.

CME celkem provozuje televize v šesti zemích střední a východní Evropy. Její akcie se obchodují na trhu Nasdaq v USA a na Burze cenných papírů Praha. Na tuzemském trhu v pátek dopoledne titul klesl o víc než dvě procenta na 105,52 koruny.

Vývoj akcií CME na pražské burze za posledních pět let:Graf 9. 11. 2012.Graf 9. 11. 2012. | vagaday@mf.cz