CME zvětšila ztrátu na trojnásobek, krizi se postaví zdražováním

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Mateřská společnost české televizní stanice Nova, americká Central European Media Enterprises (CME), v loňském roce prohloubila ztrátu po zdanění na trojnásobných 546,4 milionu dolarů (10,7 miliardy korun). Výnosy firmě klesly o 11 procent na 772,1 milionu dolarů.

Výnosy z televizního vysílání v České republice loni klesly o 5,7 procenta na 241 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč). Snížily se také v dalších pěti zemích střední a východní Evropy, kde CME vlastní televize. Provozní zisk OIBDA, který nezahrnuje odpisy majetku a ztráty ze snížení hodnoty aktiv, z televizního vysílání v Česku loni klesl o více než pětinu na 101,7 milionu dolarů (zhruba dvě miliardy Kč).

„Naše výsledky za tento rok jsou odrazem obtížných tržních podmínek v roce 2012. Těžká doba vyžaduje odvážné kroky: zvýšení cen za reklamu a zvýšení poplatků za distribuci našich kanálů provozovateli kabelových a satelitních platforem,“ uvedl generální ředitel CME Adrian Sarbu.

Akcie firmy na pražské burze reagovaly na zveřejněné výsledky pádem o deset procent, poté s nimi bylo obchodování přerušeno. Po obnovení obchodování prohloubily propad na 12,54 procenta. Později své ztráty korigovaly a kolem desáté hodiny ztráta činila 7,74 procenta.

Sarbu dodal, že firma plánuje restrukturalizovat svůj provozní model, snížit náklady a zlepšovat dluhovou strukturu. Připomněl, že do letošního roku CME vstoupila s odložením splatnosti dluhů do listopadu 2015.

Provozní ztráta CME za rok 2012 činila 488,2 milionu dolarů v porovnání s provozním ziskem 6,8 milionu dolarů o rok dřív. Firma za loňský rok zaúčtovala ztrátu ze snížení hodnoty aktiv ve výši 522,5 milionu dolarů.

Akcie CME v posledních pěti letechAkcie CME v posledních pěti letechAkcie CME v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Celkové výnosy z televizního vysílání loni CME klesly o 14,1 procenta, o skoro pětinu se naopak zvýšily výnosy z nových médií. O necelou desetinu stouply výnosy výrobce a distributora zábavních pořadů Media Pro Entertainment.

V samotném čtvrtém čtvrtletí CME prohloubila ztrátu po zdanění na 503,1 milionu dolarů z 77,2 milionu dolarů o rok dřív. Výnosy za poslední loňské čtvrtletí klesly o 8,5 procenta na 253,3 milionu dolarů, snížily se v tomto období i výnosy z vysílání v Česku.

Součástí skupiny CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV. CME vedle České republiky provozuje televizní stanice také na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku. S akciemi firmy se obchoduje na trhu Nasdaq v USA a na pražské burze cenných papírů. Největším akcionářem CME je společnost Time Warner.