CMI prodala polskou rozhlasovou firmu Eurozet

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Společnost Czech Media Invest prodala polskou rozhlasovou společnost Eurozet. Kupujícími jsou česká společnost SFS Ventures a polská mediální skupina Agora. Ta je vydavatelem listu Gazeta Wyborcza.

„SFS Ventures získala šedesát procent akcií společnosti Eurozet, Agora zůstává se zbývajícími čtyřiceti procenty pasivním minoritním akcionářem Eurozetu,“ říká mluvčí CMI Daniel Častvaj a dodává: „Agora má zároveň možnost uplatit v budoucnu opci na podíl v držení SFS Ventures.“ Zaplacenou částku za polskou rozhlasovou skupinu  neuvedl.

Investoři získají převzetím Eurozetu druhou nejposlouchanější polskou stanici Radio Zet a rovněž stanice Antyradio, Meloradio a Chillizet. Eurozet měl v roce 2017 podle zprávy polského listu Gazeta Wyborcza tržby ve výši 172 milionů polských zlotých (zhruba 1,1 miliardy korun) a čistý zisk ve výši 38 milionů zlotých (225 milionů korun).

SFS Ventures je společný podnik mezi Sourcefabric a Media Development Investment Fund, což je americké neziskové uskupení. Mezi jeho podporovatele a investory patří Bank Vontobel, Arjuna Capital nebo nezisková Open Society Foundations miliardáře George Sorose.

„Vzhledem k tomu, že jde o druhé největší rozhlasovou společnost na polském trhu, představuje Eurozet pro nás skvělou investici,“ komentovala transakci Marie Němcová, výkonná ředitelka SFS Ventures. Jde podle ní o ziskový byznys s národní licencí. Polská Agora náleží mezi největší polské mediální skupiny.

Do skupiny CMI, kterou vlastní Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a Roman Korbačka, patří rovněž vydavatel deníku E15.