Čtrnáckrát větší ztráta. Vlastník Novy v pololetí prodělal 2,9 miliardy

CME Group

CME Group Zdroj: profimedia.cz

Mediální společnost CME, která v Česku vlastní televizi Nova, v pololetí výrazně prohloubila ztrátu po zdanění na 150,1 milionu dolarů, zhruba 2,9 miliardy korun. Ztráta byla čtrnáctinásobně větší než o rok dřív. Výnosy klesly o víc než 16 procent na 317,3 milionu dolarů.

Výsledky za samotné druhé čtvrtletí byly také slabší než o rok dřív. Vyplývá to z konsolidovaných neauditovaných výsledků, které CME oznámila.

„Nižší výnosy v České republice ovlivnily naše finanční výsledky za druhé čtvrtletí i za první pololetí roku 2013, neboť někteří klíčoví inzerenti přistoupili na naše vyšší ceny teprve nedávno,“ komentoval výsledky generální ředitel CME Adrian Sarbu. Firma podle něj obrat trendu poklesu výdajů za televizní reklamu očekává na podzim.

CME v pololetí vykázala provozní ztrátu 40,7 milionu dolarů, před rokem byla v provozním zisku 13,3 milionu USD. V samotném druhém čtvrtletí měla ztrátu po zdanění 41,1 milionu dolarů, před rokem ještě zisk 3,1 milionu USD. Výnosy za druhé čtvrtletí klesly o téměř 15 procent na 180,2 milionu dolarů a firma vykázala provozní ztrátu 5,7 milionu dolarů po provozním zisku 23,7 milionu USD před rokem.

Vývoj akcií CME (CETV) na pražské burze za posledních 5 let:Graf 31. 7. 2013.Graf 31. 7. 2013. | vagaday@mf.cz

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV.

CME vedle České republiky provozuje televizní stanice na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku. S akciemi firmy se obchoduje na trhu Nasdaq v USA a na pražské burze cenných papírů.