Další prohra iPhonu 5: Apple snížil objednávky obrazovek, akcie jdou dolů

iPhone 5, Apple

iPhone 5, Apple Zdroj: profimedia.cz

Apple nadhodnotil očekávaný zájem o nový model svého smartphonu iPhone 5. Slabá poptávka vedla firmu v tomto čtvrtletí k okleštění objednávky obrazovek z tekutých krystalů (LCD) pro tyto chytré telefony téměř o polovinu. Informuje o tom japonský list Nikkei. Akcie společnosti kvůli tomu prudce oslabily.

Apple požádal své dodavatele Japan Display, Sharp a jihokorejskou LG Display o snížení dodávek z původních zhruba 65 milionů kusů, píše Nikkei. Japan Display ve své továrně v Japonsku v Nomi, do které masivně investoval i Apple, dočasně sníží produkci o 70 až 80 procent ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

Sharp v lednu a únoru sníží výrobu ve srovnání s koncem loňského roku o 40 procent. V posledním čtvrtletí loni přitom továrna pracovala na téměř plnou kapacitu.

Apple prý snižuje objednávky i dalších komponent. V americké firmě nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil, napsala agentura Reuters.

Akcie Applu v reakci na informace japonského listu padaly o více než 4 procenta. Přechodně se tak dostaly pod psychologicky důležitou hranici 500 dolarů. Propad na burze se dotkl také dalších dodavatelů Applu jako je třeba Cirrus Logic nebo Qualcomm.

Vývoj akcií Applu za poslední rok

Vývoj akcií Applu za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií Applu za poslední rok (Yahoo) | Yahoo

Samsung těží z široké nabídky

Jihokorejskému Samsungu se naopak daří. Dnes oznámil, že za necelé tři roky od uvedení první verze prodal více než 100 milionů svých chytrých telefonů Galaxy S. Samsung přišel s Galaxy S, aby se vyrovnal právě iPhonu, který redefinoval nejvyspělejší a nejziskovější segment trhu mobilních telefonů.

Apple dosáhl u iPhonu hranice 100 milionů prodaných kusů v březnu 2011, téměř čtyři roky od uvedení první verze tohoto telefonu, uvedla agentura Reuters.

Samsung uvedl Galaxy S na trh na konci května 2010 a první verze se prodalo přes 25 milionů. Druhé verze Galaxy S II firma prodala 40 milionů a nejnovější verze Galaxy S III se koupilo 41 milionů kusů.

Podle údajů výzkumné firmy IHS iSuppli Samsung za celý loňský rok prodal více smartphonů než Apple a minulý měsíc porazil v celkovém prodeji mobilních telefonů finskou Nokii.

Android stále posiluje

Cestu ke spotřebitelům si nacházejí i smartphony dalších výrobců, kteří vsadili na operační systém Android společnosti Google.

Konzultační společnost IDC uvedla, že zařízení s operačním systémem Android se ve třetím čtvrtletí loňského roku podílely na celkovém prodeji smartphonů asi ze 75 procent. O rok dříve to bylo asi 58 procent. iPhone měl podíl kolem 15 procent, což byl meziročně nárůst asi o jeden procentní bod.