Datový tok v SuperHostingu dohání národní internetový uzel NIX

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Datový tok v sítích a serverech SuperHostingu poprvé překonal hranici 160 Gb/s a výrazně se tak přibližuje průměrnému objemu dat, který protéká národním peeringovým uzlem NIX. Společnost, u které hostují svá data například Nova a Ulož.to, roste rychleji než trh.

SuperHosting hranici 100 Gb/s překonal v lednu tohoto roku a během necelého roku si tak dokázal připsat nárůst datového toku 60 Gb/s. NIX za stejnou dobu vyrostl o zhruba 30 Gb/s. Ostatní hráči se celkově pohybují pod hranicí 50 Gb/s. Pro představu – 100 Gb/s znamená, že ze serverů do internetu odteče za jednu sekundu 12,5 GB dat.

Českým peeringovým centrem průměrně protéká přes 220 Gb/s. Většina provozu SuperHostingu, konkrétně 75 procent, směřuje mimo toto centrum a firma data doručuje ze své sítě přímo do sítí jednotlivých internetových poskytovatelů, jakými jsou Telefónica, UPC, Netbox a další. „Jsme největší doručovatel obsahu se zhruba třetinovým podílem na trhu při srovnání u průměrného poskytovatele internetu,“ říká pro E15.cz šéf a zakladatel společnosti Zdeněk Cendra.

Hlavním tahounem je video

SuperHosting tak doručuje v rámci českého internetu zhruba každý třetí paket. „Další dva jsou typicky od Googlu a YouTube a zbytku internetu,“ tvrdí Cendra. V datovém centru SuperHostingu v současné době běží více než 4500 serverů a firma jich tak provozuje více, než například zdejší internetová jednička Seznam.cz. Seznam provozuje kolem 1500 serverů a jeho datový tok se společně se Streamem pohybuje okolo hranice 30 Gb/s.

Hlavním tahounem nárůstu přenášených dat je video. U SuperHostingu například běží internetová videopůjčovna Novy Voyo.cz. „Podle našich měření a odhadů v Česku generuje YouTube řádově 50 až 70 Gb/s datového provozu, který uživatelé spotřebovávají ve večerní špičce od 19 do 21 hodin,“ počítá Cendra. To, jakou roli v rychlém růstu SuperHostingu hraje hodně oblíbená služba Ulož.to, nechce specifikovat.

SuperHosting ve večerní špičce doručuje nejvíce dat do sítí UPC a Telefónicy, jež se na celkovém objemu dat podílejí více než 50 procenty. Telefónica už se ostatně propojila s NIXem 100Gb linkou a ve špičce dokáže vygenerovat přenos až 130 Gb/s.

SuperHosting o podobné technologii prozatím neuvažuje. „100Gb porty a linky u nás aktuálně nejsou na pořadu dne,“ říká Cendra. „Jsou stále příliš nákladné a 100Gb jsme schopní vyrobit z 10Gb linek. Levněji a s vyšší spolehlivostí.“ Naproti tomu centrum NIX už začíná 100Gb nabízet komerčně a uvažuje o něm rovněž Seznam v rámci budování svého . Stogigabitem své sítě propojuje v rámci celé Evropy také GTS.

SuperHosting každopádně ještě do konce roku připravuje upgrade hardwaru páteřní sítě, který firmě umožní odbavovat až 350 Gb/s bez nutnosti výměny hardwaru. Zdeněk Cendra rovněž spustil projekt umožňující distribuci dat přes technologii CDN do celého světa.