Dědicové mediálního magnáta Kircha mají dostat miliardy

ProSieben

ProSieben Zdroj: profimedia.cz

Deutsche Bank zažívá velmi špatný týden. Čelí podezření z daňového úniku při obchodování s emisními povolenkami a navíc prohrála vleklý proces s dědici mediálního magnáta Leo Kircha. Těm má zaplatit minimálně 120 milionů eur. Dědicové však chtějí dvě miliardy.

Mnichovský vrchní soud ve svém verdiktu, který završil deset let dlouhý proces uvedl, že banka musí bez možnosti dalšího odvolání, dědicům podnikatele a majitele televizní stanice ProSieben Leo Kircha nahradit škody. Mediální magnát, který loni zemřel, obvinil banku v roce 2002. Důvodem byly výroky tehdejšího šéfa banky Rolfa Breuera, který zpochybnil Kirchovy možnosti splácet úvěry, což brzy vyvolalo kolaps jeho společnosti.

„Argumenty právníků z Deutsche Bank soud nepřesvědčily,“ řekl soudce Guido Kotschy. Ten potvrdil svůj předběžný odhad, podle kterého kontroverzní výroky bývalého šéfa Deutsche Bank Breuera o finanční situaci Leo Kircha způsobily ztrátu ve výši 120 milionů. Aktuálně se ale hovoří o tom, že suma může být daleko větší. Dědicové podnikatele již uvedli, že budou požadovat okolo dvou miliard eur. Argumentují, že po zmíněném rozhovoru, banky zavřely finanční kohouty a Kirchovu společnost zlikvidovaly. Konkrétní výši náhrady ještě musí vyčíslit znalecký posudek.

Všechny pokusy o vyrovnání selhaly. Breuer se hájil tím, že kontroverzní rozhovor poskytl na začátku února 2002 a žádným tlak na Kircha v něm nevyvolával a ani nechtěl ublížit jeho společnosti. Breuer tehdy na otázku, která se týkala budoucího vývoje vysoce zadlužené Kirchovy skupiny řekl : „ Co se píše a říká je pravdivé. Finanční sektor není připraven dát impériu Leo Kircha další peníze, aby pomohl k ještě většímu zadlužení.“ Po tomto výroku Kirchovi podle žaloby přestaly půjčovat i další banky a jeho společnost zkrachovala.