Dell hlásí propad zisku - jen čtvrtina ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím

Dell

Dell Zdroj: profimedia.cz

Čtvrtletní zisk amerického výrobce osobních počítačů Dell se ve srovnání s loňským rokem propadl téměř o 80 procent na 130 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč) kvůli pokračujícímu poklesu prodeje. Oznámila to v noci na dnešek firma.

O převzetí podniku nyní usiluje skupina investorů zahrnující jeho zakladatele Michaela Della. Ta začátkem roku navrhla, že firmu koupí za 24,4 miliardy dolarů (téměř půl bilionu Kč), a poté ji stáhne z akciového trhu. Někteří akcionáři však nabídku považují za příliš nízkou. Slabé hospodářské výsledky by je nicméně mohly přesvědčit, aby návrh na převzetí přijali.

Tržby společnosti v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 3. května, klesly o dvě procenta na 14,1 miliardy dolarů. Poptávka po osobních počítačích v poslední době oslabuje kvůli přesunu spotřebitelů k chytrým mobilním telefonům a tabletům.

Michael Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu 85 milionů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej sesadil z první příčky Hewlett-Packard. V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě.

PROFIL: Michael Dell se pokouší o nový začátek svého impéria