Dell má nové cíle: rozvíjející se trhy a počítačové tablety

Michael Saul Dell

Michael Saul Dell Zdroj: Reuters

Americký výrobce počítačů Dell se bude soustředit mimo jiné na růst na rozvíjejících se trzích a na trhu s počítačovými tablety. Zaměří se rovněž na posilování svých prodejních kapacit. V rozhovoru pro televizi CNBC to řekl zakladatel a generální ředitel podniku Michael Dell. Dodal, že nepočítá se vstupem firmy na trh s mobilními telefony.

Akcionáři Dellu tento týden schválili nabídku na převzetí podniku, kterou jim předložila skupina investorů vedená Michaelem Dellem. Skupina za Dell nabídla téměř 25 miliard dolarů (485 miliard korun) a po dokončení transakce hodlá firmu stáhnout z akciového trhu.

Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu zhruba 85 milionů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej z první příčky sesadila jiná americká společnost Hewlett-Packard.

V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě, podíl na trhu ale dál ztrácí. Stažení akcií z trhu má umožnit restrukturalizaci podniku bez toho, aby trh tlačil na rychlé výsledky.