Dětský kanál ČT3 má stát přes čtvrt miliardy korun

Šéf ČT Petr Dvořák

Šéf ČT Petr Dvořák Zdroj: CTK/Vit Simanek

Pořádnou sekyru do rozpočtu České televize pravděpodobně zatne od příštího roku připravovaný dětský kanál ČT3. Tým ředitele Petra Dvořáka spočetl náklady na jeho roční provoz od 196 do 233 milionů korun.

K tomu je třeba připočítat náklady na start programu mezi 35 a 45 miliony. Další miliony spolkne tvorba pořadů pro uprázdněná místa na ČT1, která vzniknou přesunem dětské tvorby na ČT3.

Celkový objem financí pro fungování dětského programu v prvním roce tak hravě překročí 280 milionů korun. Jako nejpravděpodobnější doba startu se momentálně jeví rok 2013. ČT3 se podle Dvořáka zaměří na několik věkových skupin dětí v závislosti na denní době. Vytvoření ČT3 ještě musí schválit Rada České televize, na pořad jednání se tento bod má dostat v červenci.

Výše rozpočtu bude záležet také na tom, do kterého digitálního multiplexu Česká televize nový kanál umístí. Veřejnoprávní síť 1 je nyní plná, nabízí se soukromá „trojka“ Českých Radiokomunikací a „čtyřka“ Vladimíra Železného a Radima Pařízka. „Musíme mít jasno, jak budou v budoucnu vypadat digitální sítě. O distribuci ČT3 jednáme s Českým telekomunikačním úřadem,“ řekl Pavel Hanuš, vedoucí projektové kanceláře ČT.

Pro Českou televizi bude pátý kanál představovat mimořádnou zátěž za situace, kdy jen pro letošní rok musel Dvořák sahat do rezerv pro 460 milionů. Celková výše rozpočtu ČT je stanovena na 6,97 miliardy korun.

Spuštění dětské televize Pohoda chystají rovněž Železný s Pařízkem. Její start byl ohlášen několikrát, poslední datum je 25. června.