Díky analýze dat se společnosti lépe přizpůsobí výzvám „nového normálu“

Zdroj: Benes Consulting Group

Mezinárodní třídenní videokonference, pořádané společností SAS pod názvem Beyond Tomorrow, se zúčastnilo více než 3500 odborníků, vizionářů a manažerů ze tří kontinentů.

Tři dny prezentací, diskusí a workshopů měly ukázat tisícovkám firem ze střední a východní Evropy, ale i Středního východu, Afriky a Rusku, cestu, jak s využitím analýzy dostupných dat a umělé inteligence zvládnout nové výzvy, které dnešní doba ovlivněná epidemií přináší.

Letošní pandemický rok výrazně změnil jak náš životní styl, tak i podmínky podnikání, Omezující opatření nás přinutila hledat nové způsoby komunikace a v důsledku toho se citelně urychlila digitalizace. Poskytovatelé zdravotní péče se rychle přesunuli do oblasti telehealth, pojišťovny do samoobslužného hodnocení škodných událostí, maloobchodníci do online prodeje a doručování a banky do mobilních aplikací a internetového bankovnictví. Nyní je digitalizace na prvním místě a analýza dat společně s umělou inteligencí hrají při přizpůsobování se nové realitě obrovskou roli.

Generální ředitel společnosti SAS Jim Goodnight zdůraznil, že se společnost SAS vždy spoléhala na inovace a kreativitu. Nyní je tato zkušenost díky rychlosti změn důležitější než kdykoli předtím. To, co fungovalo ještě letos v lednu, se v dubnu stalo zbytečným a společnosti se musely rychle přizpůsobit.

„Řešení SAS se používají k vytvoření optimálních dodavatelských řetězců pro maloobchod, minimalizaci pravděpodobnosti narušení podnikání, zvýšení přesnosti prognóz apod. Kromě toho hraje analytika klíčovou roli v boji proti pandemii covid-19. Tam, kde staré modely nemohly předpovídat nová ohniska a jejich rozsah, začala společnost SAS okamžitě vyvíjet nové, aby lékařské, veřejné a vládní organizace mohly optimálně pomoci a provádět preventivní opatření,“ uvedl Jim Goodnight s tím, že roste role analytiky proti podvodům.

Rik Vera, zakládající partner společnosti Nexxworks, poznamenal, že covid-19 nebyl důvodem změn, které jsme letos viděli, ale byl to akcelerátor dlouhého řetězce transformací, které začaly dříve - v roce 2010 nebo dokonce v 90. letech. Rik Vera přirovnal dnešní realitu s meteoritem padajícím na Zem před miliony let. Stejně jako zvířata, která se po jeho dopadu ukázala být flexibilní a rychle se přizpůsobila změnám, dokázala přežít, tak i dnes přežijí ty společnosti, které se budou flexibilně přizpůsobovat a rychle zohledňovat novou realitu, komplexně a promyšleně využívat nejnovější technologie.

„Tento rok byl pro nás všechny rokem tvrdé práce a kreativity. Všichni jsme čelili nebývalým výzvám a museli jsme se přizpůsobit podmínkám, kterým jsme nikdy předtím nečelili. A samozřejmě je pro nás velmi důležité, že práce 14.000 zaměstnanců SAS po celém světě pomohla mnoha firmám a organizacím. Díky výkonné analytice SAS a umělé inteligenci byli naši zákazníci schopni přehodnotit své procesy, najít řešení pro nové výzvy a posílit se. Na Beyond Tomorrow jsme mohli vidět panoramatický pohled na tyto nové příležitosti a řešení z různých částí světa,“ doplnil Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.