Disney slaví 90. narozeniny v plné síle. Značka je oblíbenější než Google

Mickey Mouse, Walt Disney (Profimedia.cz

Mickey Mouse, Walt Disney (Profimedia.cz Zdroj: Profimedia.cz

The Walt Disney Company oslaví právě dnes 90. výročí založení. Párty to může být veliká, protože z malého studia zaměřeného na okrajový žánr se během několika desetiletí stala největší zábavní společnost světa.

Podle dat agentury Reuters se tržní kapitalizace Disneyho blíží částce 120 miliard dolarů (nejvíc v historii). Navíc je Disney podle aktuálního žebříčku společnosti APCO nejmilovanější značkou světa a poráží i takové giganty jako Yahoo! či Google.

Ačkoli Walt Disney začínal jako filmové studio, v současnosti je obřím nadnárodním konglomerátem zahrnujícím celkem pět divizí. Filmové studio patří paradoxně mezi ty ekonomicky méně výkonné. Podle výroční zprávy společnosti se filmové studio na celkovém loňském zisku 9,96 miliardy dolarů podílelo pouhými 722 miliony dolarů (tedy 7,2 procenta).

Tržby The Walt Disney CompanyTržby The Walt Disney Company | E15

Přesto filmy zůstávají pro konglomerát klíčové, protože z jejich úspěchu těží i další divize, pro Disneyho skutečný zdroj zisků. Platí to pro zábavní parky, prodej merchandisingu i síťové služby (především televizní stanice).

Například televizní stanice ABC letos na podzim slaví úspěch se seriálem Agenti S. H. I. E. L. D., který vychází z filmové série Avengers. Úspěch Avengers a Agentů S. H. I. E. L. D. je dokonalou ukázkou dnešního fungování konglomerátu Walt Disney pod vedením Roberta Igera, pro něž je klíčové slovo synergie.

Za Igerovy vlády (od roku 2005) Disney koupil tři významné zábavní podniky – animační studio Pixar, komiksové vydavatelství Marvel a studio LucasFilm vlastnící značku Star Wars. Celková investice (pokud nezohledňujeme inflaci) dosáhla 16 miliard dolarů.

Vývoj akcií The Walt Disney Company:Vývoj akcií Walt DisneyVývoj akcií Walt Disney | Yahoo Finance Zdroj: Yahoo Finance

Přesto nikdo nezpochybňuje správnost těchto akvizic a Disneymu jednotlivé filmy, prodej návazných produktů a nové atrakce v parcích vydělaly spousty peněz; jen snímek Avengers vycházející z komiksů Marvelu v kinech utržil 1,5 miliardy dolarů. Letošní třetí díl Iron Mana utržil 1,2 miliardy dolarů. Skvělé tržby bude mít jistě sedmý díl série Hvězdné války, který se v kinech objeví v roce 2015.

V Igerovy vize věří i investoři. Hodnota firmy na burze se za jeho vlády více než zdvojnásobila a nyní je právě Disney považován za nejdůležitějšího hollywoodského hráče. Souhrn investičních doporučení, která shromažďuje agentura Reuters, radí jednoznačně nakoupit jeho akcie.