Dividenda Telefóniky bude letos o třetinu menší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Společnost Telefónica pošle akcionářům dividendu 27 korun na akcii. V říjnu tak vyplatí téměř 8,7 miliardy korun. Rozhodla o tom dnešní valná hromada společnosti. Loni operátor vyplácel 40 korun na akcii. Rozhodný den pro výplatu dividendy je 12. září.

Akcionáři také rozhodli o snížení základního kapitálu o téměř 4,2 miliardy korun z 32,2 miliardy korun na 28 miliard. Jmenovitá hodnota stokorunové akcie tak klesne na 87 korun. Rozdíl 13 korun na akcii firma vyplatí akcionářům, kteří spolu s dividendou získají celkem 40 korun na akcii, tedy stejně jako loni.

Valná hromada schválila pětiletý program odkupu vlastních akcií až do objemu deseti procent. Cena při odkupu by se měla pohybovat mezi 150 a 600 korunami za akcii.

„Tento krok je další možností, jak může společnost využít zůstatky hotovosti v případě, že budou vyšší než její dividendová kapacita. Zároveň realizace programu nabývání vlastních akcií pomůže společnosti zlepšit současnou velice konzervativní kapitálovou strukturu,“ uvedl mluvčí Hany Farghali.

Telefónica z rozhodnutí akcionářů vloží své Wi-Fi služby do dceřiné firmy Internethome. Nepeněžitým vkladem zvýší její základní kapitál z 200 tisíc korun na 67,8 milionu korun.

Valná hromada rovněž schválila účetní závěrky za loňský rok. Výnosy společnosti podle mezinárodních účetních standardů loni klesly o osm procent na 48,9 miliardy korun. Nekonsolidovaný zisk klesl o 40 procent na 7,6 miliardy korun.

Nejvyšší správní orgán společnosti na svém jednání schválil také změnu stanov v návaznosti na novelu obchodního zákoníku. Ke změně došlo také ve složení dozorčí rady, která bude mít 12 namísto stávajících 15 členů. Valná hromada potvrdila ve funkci členů dozorčí rady generálního ředitele Telefóniky Europe José María Álvareze-Pallete Lópeze, General Counsela Telefóniky Europe Enrique Medina Malu a ředitelku rozvoje podnikání Telefóniky Europe Patricii Cobian Gonzalez. Novým členem se stal ředitel kanceláře generálního ředitele Telefóniky Europe Javier Santiso Guimaras.