Do vedení světového internetu míří další Čech

Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC.

Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC. Zdroj: Jan Sedlak

Česko má další vysoce postavenou osobnost v hierarchii celosvětové internetové sítě. Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, která se v České republice mimo jiné stará o správu národní internetové domény, byl jmenován členem Poradního výboru pro bezpečnost a stabilitu (SSAC) v rámci organizace ICANN. Ta v globálním měřítku dohlíží na chod internetu, stanovuje pravidla a zajišťuje správu domén.

Ondřej Filip, jenž byl nedávno , byl jmenován přímo představenstvem ICANNu po třech kolech výběrového řízení. Mandát neplaceného funkčního období převzal na 3 roky, během kterých bude řešit dané úkoly spojené s bezpečností internetu. „Výbor pro bezpečnost a stabilitu představuje v rámci rozhodovacích procesů ICANN významný článek pro a toto jmenování je pro mne velikou poctou i závazkem,“ komentuje Filip své jmenování. „V rámci jednotlivých pracovních skupin se budu podílet na řešení mnoha problémů spojených se zajištěním stability internetu a eliminací bezpečnostních rizik.“

Úspěšní Češi

Sdružení CZ.NIC a jeho členové mají v rámci ICANNu a internetu dlouhodobě výborné postavení a jméno. Šéf laboratoří správce české národní domény Ondřej Surý je například jedním ze 7 lidí na světě, kteří drží „klíč“ od světového internetu v rámci zabezpečení formou DNSSEC.

CZ.NIC v čele Ondřejem Filipem se aktivně podílejí na zavádění a propagaci „“ IPv6 a velikou roli sehráli právě v bezpečnosti a nasazování DNSSEC. „CZ.NIC je skutečně velice aktivní a schopnou organizací a hraje v rámci ICANNu velice důležitou roli,“ řekl už pro E15.cz bývalý šéf světového dozorce internetu Rod Beckstrom.

Ondřej Filip přímo pro ICANN pracoval už dříve, když zasedal v radě ccNSO, která pracuje s národními doménami nejvyššího řadu. V rámci SSAC bude pracovat především přes internet a spousta záležitostí se údajně bude řešit také na setkáních ICANNu. Jedno takové naposledy .

Rada SSAC, do které nyní český šéf přichází, má na starost například bezpečnost a integritu systémů pro přidělování jmen a adres na internetu, průběžně vyhodnocuje hrozby a provádí analýzu rizik a služeb při udělování internetových jmen a adres a poskytuje komunitě ICANN doporučení. Součástí rady SSAC byl dříve také současný předseda představenstva ICANNu Steve Crocker, který stál za vznikem sítě ARPANET, jež položila základy současnému internetu.

V rámci CZ.NIC funguje také několik dalších světových projektů. Software FRED vyvinutý ve zdejších laboratořích například a oblibu si získal především v afrických zemích.