Domácí videa na YouTube jako zdroj příjmů? Britové už tak vydělávají

Youtube

Youtube

Domácí videa se stávají novým zdrojem příjmů v britských domácnostech. Alternativní způsoby výdělku jsou teď přitom ve Velké Británii obzvlášť vítané, nezaměstnanost se tam dostala nejvýše za posledních 15 let. Z peněz za reklamu provázející podomácku natočená videa mohou rodiny údajně získat až 100 tisíc liber (asi tři miliony korun). Se serverem YouTube spolupracují už stovky lidí, informoval na svém webu britský list The Sun.

YouTube se s přispěvateli dělí o zisky z reklamy, která je napojená na zveřejněná domácí videa. Třeba osmnáctiletý Jamie Hagan díky klipům s jeho mladším bratrem vydělal kolem 40 tisíc liber. Za každou tisícovku zobrazení díky partnerství s YouTube dostane 60 pencí (18 korun).

Další Brit Howard Davies-Carr vydělal asi 120 tisíc liber poté, co na internetu zveřejnil klip svého ročního syna, když se zahryzl do prstu svému o dva roky staršímu bratrovi. Snímek má více než 387 milionů zhlédnutí.

„Od té doby, co se kluci narodili, mám kameru v pohotovosti,“ řekl dvaačtyřicetiletý Howard, který je otcem čtyř dětí. Klip natočil pro kmotra dětí z amerického Colorada a byl prý první, který umístil na internet.

Na videích umístěných na Youtube vydělávají i Američané. Podle The Sun se špitá, že ti nejúspěšnější vydělávají až šesticiferné částky. List dodává, že Youtube, který umí díky různým analytickým metodám předem odhadnout, z jakého videa by mohl být hit, neurčuje žádnou univerzální sazbu za počet shlédnutí.

Stránky YouTube jsou nejpopulárnější internetové stránky pro sdílení videozáznamů na světě. Vlastní je americký internetový gigant Google. Česká mutace video portálu YouTube loni na podzim začala umísťovat reklamu na své domovské stránce i ve výsledcích vyhledávání. Do té doby inzeráty přidávala jen ke zhlédnutým videím.