DVB-T2 ověřeno. Obchody v Česku zaplnily televizory pro nový TV formát

LCD, televizory, LG

LCD, televizory, LG Zdroj: ctk

Start digitálního televizního vysílání druhé generace ve standardu DVB-T2 je nutný. Bez něj se už vysílací byznys nemá kam posunout.
Nejmodernější 3D televizory
3
Fotogalerie

Za pět let se změní formát zemského televizního vysílání, které ale většina nynějších televizorů neumí převzít. Na českém trhu se konečně začaly objevovat nové televizory, které jsou na přechod připraveny.

V roce 2021 skončí podle rozhodnutí vlády digitální zemské vysílání ve formátu DVB-T a bude nahrazen kvalitnějším a zároveň úspornějším formátem s číslem 2 na konci. Pro zhruba dva a půl milionu domácností to znamená výměnu svých nynějších přístrojů, které na nový formát nejsou připraveny, nebo nákup takzvaného set-top boxu. Podle některých odhadů tak lidé za novou techniku utratí celkem až pět miliard korun.

Ještě na jaře přitom v obchodech televizorů vhodných pro vysílání po roce 2021 bylo pomálu. Jejich nabídka a prodeje ale v posledních měsících začala rapidně stoupat.

Orientovat se v nabídce stovek různých typů televizorů umožňují i České Radiokomunikace, které od léta televizory vhodné pro DVB-T2 s kódováním HEVC/H.265 testují. Přístroje, které testy projdou, mohou prodejci označovat kulatou žlutou nálepkou „CRA DVB-T2 OVĚŘENO“. A velcí hráči na trhu jako Datart, Electroworld či Alza, tak skutečně začali činit.

„V současné době nabízíme 145 typů televizí, které dotyčné logo mají. Jejich počet postupně doplňujeme podle seznamu Českých Radiokomunikací, který aktualizujeme každé dva týdny,“ uvedla mluvčí Datartu Iva Pavlousková. Seznam je dostupný na dvbt2overeno.cz. Cenově se pohybují v relacích od 3990 až po čtvrt milionu korun.

"Logo jsme začali používat, abychom zákazníkům ulehčili výběr nové televize, pomohli mu zorientovat se v nabídce. Díky tomuto logu mají jasnou informaci, zda jejich televize zvládne přechod na DVB-T2," uvedla Pavlousková. "Televize, které tento certifikát získaly, byly otestovány ČRa, prošly tedy nezávislým testováním," dodala.

Největší internetový prodejce Alza.cz nabízí přes tři stovky modelů, které nový standard umí. Ceny začínají rovněž na čtyřech tisících korunách a končí přístroji za statisíce. „Výrazný nárůst zájmu zákazníků o modely TV vybavené tunerem DVB-T2 pozorujeme již nyní. Spotřebitelům, kteří nákup nové televize plánují, doporučujeme pořídit si model vybavený tímto tunerem,“ uvedl marketingový ředitel Alzy Karel Kučera.

Mnoho domácností ale stejně jako před lety při přechodu od analogového k nynějšímu digitálnímu zemskému vysílání přistoupí k výměně na poslední chvíli. „Penetrace domácností vybavených těmito televizory poroste s tím, jak se bude blížit termín vypnutí současného vysílání,“ podotkl Kučera.

DRUHÁ DIGITALIZACE

Důvodem přechodu od DVB-T k DVB-T2 je skutečnost, že Evropa se dohodla přepustit současné pásmo 700 megahertzů mobilním operátorům. Televizní stanice tak přijdou o zhruba třicet procent svých nynějších kmitočtů. Bylo nutné proto vymyslet a zavést nový úspornější formát, do kterého se vejdou nejen nynější stanice vysílající ve standardním rozlišení, ale i jejich podoba s vyšším HD rozlišením. Volba nakonec padla na kódování HEVC/H.265.