Economia podpořila maďarský nezávislý web. Přispěje tamní nově vznikající redakci miliony korun

Management mediálního domu Economia i jeho vlastník Zdeněk Bakala se rozhodli finančně podpořit kolegy z maďarského nezávislého média Index.

Management mediálního domu Economia i jeho vlastník Zdeněk Bakala se rozhodli finančně podpořit kolegy z maďarského nezávislého média Index. Zdroj: CTK

Stav médií v Maďarsku je pro Česko mementem.
„Náš vlastník i my všichni z Economie s narůstajícím znepokojením sledujeme ohroženou svobodu projevu a médií v Maďarsku,“ říká Zuzana Řezníčková, předsedkyně představenstva Economie. 
3
Fotogalerie

Management mediálního domu Economia a jeho vlastník Zdeněk Bakala se rozhodli finančně podpořit kolegy z maďarského nově vzniklého nezávislého média Telex. Důvodem je politický tlak z vládní strany Fidesz Viktora Orbána, který se podle řady kritiků dlouhodobě snaží vliv nezávislých médií omezit. Telex vznikl spojením některých bývalých redaktorů portálu Index. 

Odchod většiny redakce Indexu předznamenal podle Řezníčkové úpadek dříve respektovaného a vlivného média z tenčící se skupiny maďarských nezávislých sdělovacích prostředků. Desítky redaktorů opustili Index v létě v reakci na odvolání manažerů redakce. Podle valné části redakce majitelé Indexu splnili vydavatelé vládní objednávku. 

„Naštěstí se tým bývalých redaktorů Indexu rozhodl v kvalitní nezávislé žurnalistice pokračovat v rámci nového média, online portálu Telex,“ uvádí předsedkyně představenstva tuzemského mediálního domu Economia Zuzana Řezníčková v souvislosti s čerstvou podporou směrem tomuto nově vznikajícímu titulu.

Vedení i vlastník Economie, která v Česku vydává například deník Hospodářské noviny, týdeník Respekt nebo web aktualne.cz, nyní maďarskému titulu přispějí částkou ve výši 200 tisíc euro, v přepočtu asi 5,5 milionu korun. Finance půjdou na rozjezd tohoto nového projektu. Obě strany výhledově nevyloučili i další spolupráci nad rámec tohoto daru. 

Stav médií v Maďarsku je pro Česko mementem. Ochota držet v regionu pospolu je pojistkou, která pomáhá udržet svobodu médií a demokracie v Česku. Pokud se mají rozvíjet mladé demokracie, musí stát při sobě, uvádí pak vydavatelství Economia ve zprávě k nové mezinárodní spolupráci. „Náš vlastník i my všichni z Economie s narůstajícím znepokojením sledujeme ohroženou svobodu projevu a médií v Maďarsku,“ poznamenává Řezníčková.