Elektronika má letos vydělat přes bilion dolarů, růst zajistí Čína a Indie

Samsung, elektronika, mobily

Samsung, elektronika, mobily Zdroj: ctk

Příjmy z prodeje spotřební elektroniky mají v letošním roce stoupnout o pět procent na 1,038 bilionu dolarů (21 bilionů korun). Poprvé tak podle výhledu analytické společnosti GfK Boutique Research překonají magický bilion. Těžiště růstu se přesouvá na rozvíjející se země – hlavně na Čínu a Indii. Výdaje spotřebitelů v USA a západní Evropě budou naopak zřejmě slabší. Z hlediska produktů má být letos největší zájem o smartphony a tablety.

Rozvojové země se mají na celkových tržbách v letošním roce podílet 46 procenty. Ještě před čtyřmi lety jejich podíl činil 37 procent. Prodej v Číně a dalších rozvíjejících se zemích Asie, Latinské Ameriky a střední a východní Evropy silně roste díky rozvíjející se střední třídě. Naopak prodej v USA, Japonsku a západní Evropě stagnuje, protože spotřebitelé tady kvůli ekonomické situaci spíše šetří.

Výzkumná společnost NPD Group dodala, že prodej spotřební elektroniky v USA před vánočními svátky klesl o 5,9 procenta. Příjmy za pět týdnů do 24. prosince činily 9,5 miliardy dolarů.

Prodej videokamer se propadl o 43 procent, digitálních rámečků na fotografie o 38 procent a zařízení GPS o 33 procent. Prodej osobních počítačů a televizorů klesl jen o čtyři procenta, a to díky zájmu o televizory s úhlopříčkou 50 palců, tedy 127 centimetrů, napsala agentura AP.