Elon Musk do pátku uzavře dohodu o převzetí Twitteru

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Americký miliardář Elon Musk slíbil, že do pátku uzavře dohodu o převzetí internetové společnosti Twitter. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Musk podle zdrojů takový slib učinil při videokonferenci s bankéři, kteří se podílejí na financování transakce.

Musk se na koupi Twitteru za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun) dohodl letos v dubnu. V červenci však oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Společnost Twitter následně Muska zažalovala. Začátkem října pak Musk navrhl, že firmu převezme za původně dohodnutou cenu.

Soud po tomto návrhu odročil začátek procesu na 28. října, tedy na pátek, aby podnikateli umožnil uzavření dohody o financování akvizice. Původně měl proces začít již 17. října.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 202 miliard dolarů (zhruba pět bilionů korun).

ELON MUSK

Video placeholde
• Videohub

Musk se na koupi Twitteru dohodl v dubnu, v červenci oznámil ukončení dohody

4. dubna 2022 - Šéf automobilky Tesla Elon Musk, který je od roku 2009 častým uživatelem twitteru, kde má více než 80 milionů sledujících, se stal největším akcionářem společnosti Twitter. Podle údajů zveřejněných americkým burzovním regulátorem nově vlastní v Twitteru 9,2 procenta akcií.

14. dubna 2022 - Musk oznámil, že chce Twitter koupit. Jeho „nejlepší a konečná“ nabídka společnost podle agentury Bloomberg ohodnocuje na zhruba 43 miliard dolarů (963,4 miliardy korun). Firma má podle Muska mimořádný potenciál, který on zcela rozvine. V oznámení americkému regulátorovi Musk také uvedl, že má v plánu společnost stáhnout z burzy. Twitter sdělil, že jeho nabídku zváží.

25. dubna 2022 - Musk se s Twitterem dohodl, že internetovou společnost koupí za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Firma uvedla, že její správní rada transakci jednohlasně schválila. Po dokončení transakce budou akcie Twitteru staženy z veřejného trhu, na který vstoupily v roce 2013.

13. května 2022 - Musk na svém twitterovém účtu uvedl, že plán převzetí společnosti je pozastaven. Musk chce nejprve podrobnosti k podílu falešných a spamových účtů a ujistit se, že tvoří méně než pět procent všech účtů. Musk ale později v dalším tweetu napsal, že o převzetí firmy Twitter pořád stojí. Její výkonný ředitel Parag Agrawal uvedl, že společnost musí být připravena na různé scénáře.

6. června 2022 - Musk varoval, že by mohl odstoupit od smlouvy o převzetí Twitteru. Jeho právní zástupce uvedl, že Twitter odmítá žádosti o poskytnutí údajů ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Dodal, že takový postup je porušením podmínek dohody a že Musk si vyhrazuje právo ji zrušit.

8. července 2022 - Musk ukončil smlouvu o koupi sociální sítě Twitter. Twitter v reakci uvedl, že bude s Muskem bojovat u soudu za naplnění smlouvy o jeho převzetí. Trvá na dohodnuté ceně a podmínkách, uvedl předseda firemní správní rady. O pár dní později podal Twitter na Muska žalobu.

10. srpna 2022 - Musk podle záznamů pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) prodal v minulých dnech akcie firmy Tesla v hodnotě asi 6,9 miliardy dolarů (více než 165 miliard korun). Musk uvedl, že akcie prodal pro případ, že by prohrál soudní spor se společností Twitter a nakonec ji musel převzít. Chtěl se tak vyhnout situaci, že kdyby pak rychle potřeboval peníze na převzetí, mohl by být nucen akcie Tesly prodat i za nevýhodnou cenu.

13. září 2022 - Akcionáři Twitteru schválili převzetí firmy Muskem za 44 miliard dolarů.

4. října 2022 - Musk navrhl, že koupí Twitter za původně dohodnutou cenu 54,20 dolaru za akcii, která celý podnik ohodnocuje na 44 miliard dolarů. Akcie Twitteru po zprávě prudce posílily a obchodování s nimi bylo přerušeno.

6. října 2022 - Soud odročil začátek procesu o akvizici Twitteru ze strany Muska na 28. října, aby podnikateli umožnil uzavření dohody o financování akvizice. Původně měl proces začít 17. října, Muskovi advokáti ale požádali o jeho pozastavení, protože miliardář obnovil nabídku na akvizici společnosti, napsala agentura Reuters.

21. října 2022 - Deník The Washington Post napsal, že podle jeho zdrojů chce Musk zrušit 75 procent pracovních míst v Twitteru, což by se dotklo více než 5000 zaměstnanců. Firma vzápětí zaměstnance ujistila, že se žádné velké propouštění nechystá.