Excentrický vizionář Elon Musk staví síť elektrických benzínek napříč USA

Nečekaný úspěch.
Automobilka vedená
Elonem Muskem
navýšila vzhledem
k zájmu počet
upisovaných akcií
o pětinu

Nečekaný úspěch. Automobilka vedená Elonem Muskem navýšila vzhledem k zájmu počet upisovaných akcií o pětinu Zdroj: reuters

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors buduje síť čerpacích stanic napříč Spojenými státy, která má elektrickým vozidlům umožnit přejezd z jednoho pobřeží na druhé. Má být hotová do konce roku, slíbil ředitel firmy a její hlavní investor, excentrický vizionář Elon Musk.

Tesla má svými čerpacími stanicemi pokrytou Kalifornii a severovýchod země. Její automobily Sedan S mají na jedno nabití baterie dojezd 426 kilometrů. Aby firma získala klienty z celých Spojených států, musí logicky pokrýt celé jejich území. Čerpací stanice, které dovolí majitelům aut Tesla přejezd z New Yorku do Los Angeles, mají být napájeny sluncem.

„Tradiční napájení je moc pomalé a pro překonávání dlouhých vzdáleností se nehodí. Když si kupujete auto, kupujete si také pocit svobody,“ řekl Musk na konferenci v Rancho Palos Verdes v Kalifornii.

Majitelům Sedanu S elektřinu zdarma zatím nabízí devět stanic, do roku 2015 jich chce Musk 100. Mají lemovat dálnice v USA a Kanadě.

Analytici: Je to vynikající marketing

Společnost Tesla vykázala letos vůbec poprvé zisk. Letos se jí také podařilo ztrojnásobit svojí tržní hodnotu. „Příběh Tesla je zajímavý, změnili způsob, jakým uvažujeme o elektrických vozidlech,“ řekl pro agenturu Bloomberg Tom Turrentine, ředitel výzkumného centra pro hybridní a elektrické automobily z Kalifornské univerzity. „Tahle firma využívá mytologie.“

Příběh Elona Muska čtěte zde:

Elon Musk má skromný cíl: zemřít na MarsuElon Musk a jeho raketa SpaceXElon Musk a jeho raketa SpaceX | profimedia.cz

Automobilka pojmenovaná po vynálezci Nikolovi Teslovi začala budovat své čerpací stanice v loňském roce. Šest jich otevřela v Kalifornii a tři v Connecticutu a Delaware. Rychločerpací stanice umožňují nabít auto za zlomek času, který je potřeba k nabití auta tradičním nabitím doma ze zásuvky. Po půlhodinovém nabíjení v elektrické benzínce ujede auto 240 kilometrů. Doma ze zásuvky by dobití Modelu S, který se prodává od 70 tisíc dolarů, by takové nabíéjení trvalo přes čtyři hodiny.

Majitelé aut Tesla Motors mohou v čerpacích stanicích nabít své auto zdarma. Navíc elektřinou vyrobenou ze slunce pomocí panelů vyrobených v SolarCity, firmě, kterou vlastní rovněž Musk.

„Stejně jako většina věcí, které Tesla dělá, má i tenhle projekt velice dobrý marketing. Ta firma umí rychle přicházet s novými věcmi a zavádět je do praxe. Ale když se podívámne, kdo si auta Tesla kupuje, pro masový trh to mnoho znamenat nebude,“ řekl Bloombergu Brett Smith, analytik z Centra pro automobilový výzkum v Michiganu.