Facebook zřejmě umístí své akcie na trhu Nasdaq

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz

Provozovatel sociální sítě Facebook umístí své akcie na trhu Nasdaq, nikoliv na burze NYSE. Tvrdí to zdroje, na které se odvolává agentura Reuters. Firma hodlá v rámci primární emise akcií (IPO) získat minimálně pět miliard dolarů (asi 95 miliard korun) a její vstup na burzu bude z hlediska akciových trhů patrně nejsledovanější událostí letošního roku.

Primární emise Facebooku by měla být největší, k jaké kdy technologická firma z kalifornského Silicon Valley sáhla. Pokud si Facebook skutečně vybere ke vstupu na veřejné trhy Nasdaq, bude to pro tuto burzu především otázka prestiže, shodují se analytici. Na Nasdaqu už se obchodují akcie i dalších technologických obrů, jako jsou Apple či Google.

Facebook má v celém světě více než 800 milionů uživatelů, což z něj činí zdaleka největší sociální síť světa. Datum vstupu na burzu nebylo zatím oznámeno, předpokládá se však, že by to mohlo být už v květnu. Firma informace zdrojů nekomentovala a nevyjádřili se k nim ani zástupci Nasdaqu a NYSE.

Chystaný vstup Facebooku na burzu vyvolal mezi investory i v některých médiích horečku, která připomíná dny před rokem 2000. Tehdy se zvyšoval zájem o akcie internetových společností a následný rychlý růst cen jejích akcií posunul index trhu Nasdaq na rekordních více než 5000 bodů. Hned na jaře roku 2000 se ale dostavil strmý pád, který hodnotu indexu do dvou let srazil na zhruba 1200 bodů. Burza NYSE Euronext se v posledních letech snaží přilákat více firem z oblasti vyspělých technologií, realita ale za jejími plány zaostává. Loni byla NYSE relativně úspěšná a z velkých emisí získala například LinkedIn a Pandora Media.

Roční poplatek za přihlášení akcií k obchodování se v případě burzy NYSE Euronext pohybuje od 38 tisíc do 500 tisíc dolarů (od 720 tisíc do 9,5 milionu korun). Naproti tomu společnost Nasdaq OMX si za roční kotaci účtuje poplatek od 35 tisíc do 99 500 dolarů (od 660 tisíc do 1,9 milionu korun).