Filmový fond mele z posledních šesti milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Státní podpora českých filmů je na dně. Fond pro podporu a rozvoj české kinematografie má podle informovaných zdrojů z ministerstva kultury na účtu posledních šest milionů. Ještě loni touto dobou to byly desítky milionů korun, za celý rok 2011 fond rozdělil na 200 milionů.

Rezort kultury se proto hodlá obrátit na ministerstvo financí s žádostí o mimořádnou dotaci ve výši 50 milionů korun. Tyto peníze by měly překlenout krizové období do července 2013, kdy by fondu mělo přijít prvních 150 milionů korun od soukromých televizí Nova, Prima či TV Barrandov.

Krizový stav se již projevil v přidělování příspěvků filmovým projektům na počátku května. Chystané filmy Jana Hřebejka, Alice Nellis nebo Vladimíra Morávka dostaly po jedné koruně. Není to ale jen symbolická částka. I příspěvek jedné koruny od filmového fondu znamená, že si producenti daných filmů nemusí dávat novou přihlášku v případě navýšení podpory, a současně se zvyšuje pravděpodobnost samotného navýšení. Rovněž to producentům pomáhá při jednání o koprodukci projektů.

Kromě filmařů by se vyschnutí fondu měli bát i distributoři nebo provozovatelé malých kin. „Následkem vzniklé situace může také dojít k pozastavení podpory digitalizace kin. Přitom právě letos je nutné digitalizovat 200 malých kin. Jinak s vysokou pravděpodobností zaniknou,“ varuje předseda rady filmového fondu Petr Vítek.

Trable s financováním fondu nastaly v důsledku nedomyšlené novely zákona o televizním vysílání a České televizi loni na podzim. Zákonodárci tehdy rozhodli, že filmový fond již nebude dostávat peníze z reklamy České televize, kde zmizela inzerce z kanálů ČT1 a ČT24, ale dostane dvě procenta z čistých ročních tržeb komerčních stanic. Problém je v časování: poslední příspěvek České televize 8,5 milionu korun přišel do filmového fondu na konci listopadu loňského roku. První peníze od komerčních stanic se však na účtu fondu objeví až v červenci roku 2013. Příspěvek se platí až po odevzdání daňového přiznání za předchozí rok.