Finanční výsledky Dellu nejsou dobré. Důležitá čísla ale rostou

Dell

Dell Zdroj: profimedia.cz

Mnoho důležitých finančních ukazatelů Dellu v poslední době rychle klesá. Společnost za poslední fiskální rok vykázala o 8 procent nižší příjmy a o 32 procent nižší zisk. Propady mezi jednotlivými kvartály jsou ještě znatelnější. Vývoj v dalším fiskálním roce už ale tak jednoduché zjistit nebude, Dell se totiž stahuje z burzy a stane se opět soukromou firmou. Jedny z posledních veřejných údajů nicméně ukazují, že nastavená strategie vede správným směrem.

V posledním kvartálu se celkové příjmy Dellu meziročně propadly o 11 procent a na vině jsou prakticky všechny divize. Mobilní sekce spadla o 25 procent, klasické počítače o 14 procent, služby o 3 procenta, software a periferie o 11 procent a storage systémy o 13 procent. Jedinou výjimkou jsou servery a sítě, které si meziročně připsaly růst 18 procent. Premiantem jsou zejména sítě, které samy o sobě rostou o 42 procent.

A právě na tuto oblast Dell do budoucna vsadil. Firma v rámci svého přerodu chce obsadit datová centra (zejména v menších a středních podnicích) a veškeré další produkty jako počítače mají tvořit spíše přidanou hodnotu navíc, kterou si firemní zákazníci mohou rovněž pořídit.

Rychle to nahradit

Investoři a veřejnost na tento přechodový proces ale nemají trpělivost a prozatím ve výsledcích vidí především již zmiňované celkové propady. I to je důvod toho, proč se Dell z očí veřejnosti stahuje do privátního prostředí. Nyní bude mít na předělání společnosti klid.

Tento obrat v byznysu ale evidentně nebude okamžitý. Servery a sítě prozatím tvoří pouze 19 procent veškerých příjmů Dellu, zatímco nejrychleji propadající se počítače a notebooky jsou skoro na polovině. A kdyby tak rychle nepadaly, byly by stále nad polovinou.

Investoři stahují Dell z burzy. Je mezi nimi i Microsoft

Jan Sedlák: Dell potřebuje klid. Ten na burze nemá

Pro Dell tak bude důležité tyto výpadky co nejrychleji nahradit novými oblastmi. Do celkové strategie datových center zapadají i storage systémy, služby a software. Například úložné technologie se sice meziročně o 13 procent propadly, ve čtvrtém čtvrtletí už ale oproti předchozímu kvartálu narostly o 12 procent a zlepšení lze očekávat i do budoucna.

Z dlouhodobého hlediska by se do finančního hospodaření měly promítnout také v loňském roce uskutečněné akvizice, které celou oblasti datových center v Dellu výrazně posílí. Firma už některé zakoupené produkty integrovala do svých řešení a začíná je nabízet.

Akcie Dellu v loňském roce soustavně klesaly. Za poslední 3 měsíce si ale připsaly růst téměř 46 procent. Důvodem byly především spekulace a následní potvrzení stažení z burzy.