Forbes: Největší vliv v českých médiích má Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: CTK - Katerina Sulova

Andrej Babiš se vyhoupl do čela aktuálního žebříčku 50 nejvlivnějších lidí českých médií, který sestavuje časopis Forbes. Za šéfa hnutí Ano a vydavatele několika deníků se zařadil generální ředitel České televize Petr Dvořák. O třetí a čtvrtou příčku se dělí noví vlastníci vydavatelství Ringier Axel Springer CZ - podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Babiš je podle žebříčku zároveň i největším skokanem mezi mediálními hráči. Loni byl Babiš, vydavatel minoritního bezplatného deníku 5+2, v žebříčku nováčkem. V roce 2013 majitel Agrofertu získal vydavatelství Mafra vydávající celostátní deníky Dnes a Lidové noviny, a také nejposlouchanější rozhlasovou stanici Impuls. Transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad.

V první desítce žebříčku je osm podnikatelů, kteří figurují nebo budou figurovat v médiích jako majitelé. Velká část médií se tak dostává pod kontrolu domácího kapitálu, což je pro českou společnost zcela nová situace, napsal Forbes.

Loňský vítěz Adrian Sarbu v srpnu rezignoval na funkci prezidenta a generálního ředitele CME, pod kterou spadá skupina Nova. Dostane odstupné 5,4 milionu dolarů.

O pořadí v žebříčku rozhoduje jak vliv daného média, který Forbes vyhodnocuje zejména na základě sledovanosti, poslechovosti či prodaného nákladu, tak také to, kdo o obsahu a fungování daného média rozhoduje - z pozice majitele nebo v rámci managementu.

Deset nejvlivnějších lidí v českých médiích podle Forbesu
Jméno Pozice
Andrej Babiš Majitel AGF Media, Mafra, Impuls
Petr Dvořák Generální ředitel ČT
Daniel Křetínský, Patrik Tkáč Majitelé Ringier Axel Springer CZ
Jaromír Soukup Majitel Empresa Media a agentury Médea
Zdeněk Bakala Majitel vydavatelství Economia, Centrum Holdings
Ivo Lukačovič Majitel Seznam.cz
Ivan Zach Spolumajitel TV Prima
Michel Fleischmann Prezident Lagardere Active ČR
František Savov Majitel vydavatelství Mladá fronta