Golfový míček, který vždy trefí jamku. Nissan ukazuje nová užití autonomního pohybu

Nissan a jeho samořiditelný golfový míček

Nissan a jeho samořiditelný golfový míček Zdroj: Nissan

Logo automobilky Nissan
Nissan model Micra
3
Fotogalerie

Japonská automobilka Nissan inovovala svůj systém autonomní technologie ProPilot. Ten bude s dodatkem 2.0 součástí nového vozu Nissan Skyline, který hodlá společnost příští měsíc uvést na japonský trh. Schopnosti umělé inteligence přesně navigovat automobilka demonstruje prostřednictvím kampaně s golfovým míčkem, který nikdy nemine jamku. 

Autonomní Skyline bude podle automobilky vybaven asistenčním systémem, který využívá dálniční navigaci a řízení vozidla bez používání volantu. K využití této funkce bude řidičům pouze stačit nastavit cíl v navigačním systému. Po nájezdu na dálnici systém řidičům nabídne možnost poloautomatického systému řízení. 

To znamená, že systém bude aktivní, pokud řidič jede stále v jednom daném jízdním pruhu, změnu pruhu ale bude muset řidič provést manuálně. Zároveň bude systém sledovat pozornost a reakce řidiče. Pokud například bude na dálnici riziko srážky vozidel, autonomní systém automaticky rozsvítí výstražná světla a zpomalí rychlost.„Jedná se o první automobil, který za určitých okolností umožňuje hands-off jízdu a pomáhá řidičům na vícevrstvých dálnicích,” uvedla výkonná viceprezidentka společnosti Asako Hoshino. 

Nissan funkčnost této  technologie představil netradičním způsobem. Autonomním systémem vybavil golfový míček, který díky němu nikdy nemine jamku. Technologie zabudovaná v míčku, je schopna detekovat jeho pozici na golfovém hřišti. Míček si tak sám dokáže vypočítat správnou trasu a trajektorii vedoucí k jamce. „Ve spojení s interním elektrickým motorem se tak míček bez problému pohybuje po hřišti,“ uvádí firma. 

Firma ale již dříve demonstrovala, že technologie ProPilot nemusí být nutně využívaná jen v automobilech. Před rokem společnost otevřela hostinec ProPilot Park Ryokan v japonském Hakone. Hostinec je vybavený autonomními pantoflemi, stoly a polštáři, které jsou schopny se stisknutím tlačítka samy uklidit, respektive vrátit na předem určené výchozí místo. 

Nissan uvedl na trh automobily vybavené autonomním systémem ProPilot v roce 2016, od té doby jich prodal více než 350 tisíc po celém světě. “V příštích čtyřech letech chceme dosáhnout v celosvětovém měřítku jednoho milionu,” uvedl Hiroto Saikawa CEO Nissanu. 

I tehdy společnost použila netradiční způsob propagace. Vyvinula autonomní kancelářské křeslo, které dokáže samo zajet na své místo. „Koncept je inspirovaný inteligentní parkovací technologií ProPilot, která umožňuje řidičům snadno zaparkovat vozidlo pomocí automatického řízení. Díky této inovaci jsou tak japonští podnikatelé nyní osvobozeni od obtížného úkonu zasouvání židlí,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.