Google chce další miliardu uživatelů internetu. Zaměřil se na Indii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz - ilustrační foto

Technologický gigant Google míří na indický trh a přinese vlastní sociální síť. Lákají jej stovky milionů potenciálních uživatelů. Informoval o tom britský The Guardian

Mobilní trh se na rozvinutých trzích přibližuje bodu nasycení a technologičtí giganti postupně obracejí svou pozornost jinam – na velké a rychle se rozvíjející trhy v Asii a Africe. Velký potenciál vidí zejména v Indii, kde je podle poslední zprávy Světové banky ještě miliarda lidí bez internetu v mobilu, nebo mobilního telefonu vůbec.

A přesně na tuto miliardu Indů se nyní zaměří Google, který už představil i konkrétní plán. Jedná se o sociální síť určenou speciálně pro indický trh s názvem Neighbourly, která je zatím testována v několika městech. Síť má za cíl propojit uživatele žijící ve stejné lokalitě. "Sousedé" si pomocí sítě budou moci radit, do jaké zajít restaurace nebo které dětské hřiště je nejbezpečnější. Plány Googlu počítají s tím, že do tří let bude k internetu připojeno okolo 800 milionů Indů.

S růstem počtu uživatelů internetu jde ruku v ruce i objem stahovaných mobilních dat. Rozmach v této oblasti umožnil nejbohatší Ind Mukeš Ambani, který prostřednictvím své firmy Jio 4G nabídl Indům dostatečně levné internetové připojení. “Data jsou novodobá ropa a chytrá data jsou benzín,” řekl Ambani, když spouštěl internet čtvrté generace.