Průzkum: Facebook a Google svou mocí zastiňují Evropskou unii, obává se většina respondentů

Facebook

Facebook Zdroj: Profimedia.cz

O budoucnosti médií v Evropě se může rozhodnout příští týden v Evropském parlamentu. Na pořadu dne totiž bude jednání o směrnici, která má narovnat vztahy mezi tvůrci a vydavateli obsahu na jedné straně a internetovými giganty v čele se společnostmi Google a Facebook na straně druhé. Zmíněné firmy navíc v současnosti snadno vydělávají na cizím obsahu, aniž by za něj nesly odpovědnost. V mnoha lidech jejich moc vyvolává obavu, jak dokládá průzkum uskupení Europe for Creators. Podle něj dvě třetiny respondentů míní, že technologické společnosti mají větší vliv než samotná Evropská unie.

Autoři průzkumu, který zveřejnilo uskupení Europe for Creators, se ptali lidí napříč Evropskou unií a jejich zjištění umožňují vůbec poprvé udělat si před klíčovým hlasováním komplexní obrázek o náladách společnosti.

67 procent respondentů se domnívá, že platformy jako Google a Facebook mají větší moc než Evropská unie. A jen o něco méně Evropanů míní, že vliv těchto společností přímo narušuje suverenitu a nezávislost evropských států. Google a Facebook drží ve svém oboru takřka monopolní postavení a vládnou skrze reklamu a zobrazovaný obsah ohromnou silou. 66 procent respondentů ovšem věří, že se tyto internetové platformy nedělí spravedlivě o zisky s tvůrci, na jejichž obsahu vydělávají obří částky.

Právě narovnání finančních vztahů mezi vydavateli a internetovými platformami a srovnání autorského práva s realitou jsou hlavními cíli směrnice, o které bude evropský parlament rozhodovat. Přitom 81 procent respondentů zastává názor, že by platformy měly spravedlivěji odměňovat mediální organizace. A celých 87 procent dotázaných podporuje vznik zákonů na ochranu práv umělců.

Uskupení Europe for Creators nabízí skrze tato čísla pohled na vnímání problematiky v Evropské unii jako celku, v rámci šetření ale získalo taky výsledky pro samotnou Českou republiku, které jsou následující:

  • 66 procent Čechů věří, že technologičtí giganti mají větší moc než EU.
  • 66 procent Čechů věří, že internetové platformy se nedělí spravedlivě o své příjmy s tvůrci.
  • 69 procent Čechů podporuje vznik nových pravidel, která zaručí ochranu a spravedlivé odměňování tvůrců.


Celý článek čtěte na webu info.cz >>>