Google chce získat propuštěné zaměstnance BlackBerry

BlackBerry Q10

BlackBerry Q10 Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans - Wikimedia Commons

BlackBerry nedávno oznámil výrazné propouštění, které postihne asi 40 procent zaměstnanců. Příležitosti se pravděpodobně chopí Google. Firma míří do města, kde BlackBerry sídlí.

Více než čtyřem tisícovkám zaměstnanců BlackBerry, kteří byli propuštěni, svitla naděje na nové uplatnění. Do města Waterloo, kde má ztrátový výrobce chytrých telefonů BlackBerry centrálu, totiž míří Google. Přesně řečeno firma Motorola, součást internetového giganta, zde otevírá novou pobočku. Uvedl to server TechCruch.com.

V domovské místě kanadského výrobce ostružinových telefonů prý bude hledat zaměstnance. Podmínky, které Motorola uvedla, nahrávají do karet právě někdejším zaměstnancům BlackBerry. Motorola pochopitelně hledá primárně lidi, kteří mají v oboru zkušenosti. „Hledáme tolik lidí, kolik bude mít zájem. Pokusíme se jich zaměstnat co možná největší množství,“ prohlásil podle Reuters Derek Phillips, kanadský zástupce Motoroly.

Ostružina prodělala téměř miliardu dolarů

BlackBerry, která kvůli nástupu konkurenčních smartphonů zejména od Applu a Samsungu ztratila své tržní pozice, totiž plánuje snížit v průběhu příštích devíti měsíců své provozní náklady o 50 procent a chce se změnit v menšího hráče, který zaplní bílá místa na trhu. Někteří analytici jsou však k tomuto plánu skeptičtí.

„Věříme, že nejpravděpodobnějším výsledkem je rozpad firmy nebo její prodej v celku či po po částech,“ uvedl agentuře Reuters analytik UBS Amitabh Passi. Sama společnost již dříve oznámila, že hodlá zahájit proces prodeje. Oznámila také kupce, kterým bude konsorcium Fairfax Financial Holdings. Za BlackBerry údajně zaplatí 4,7 miliardy dolarů.

Čistá provozní ztráta BlackBerry za letošní čtvrtletí byla vyšší, než se očekávalo. Ztráta se pohybuje v rozmezí 950 až 995 milionů dolarů (18,1 až 19 miliard korun). Důvodem jsou odpisy a další faktory. Výsledky hospodaření má společnost oficiálně zveřejnit během tohoto týdne.

Společnost se chce do budoucna zaměřit hlavně podniky a náročné zákazníky. Nabízet bude hardware, software i služby.

Vývoj akcii BlackBerry od roku 2009:Vývoj akcií Blackberry od roku 2009 do září 2013Vývoj akcií Blackberry od roku 2009 do září 2013|Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

BlackBerry se původně jmenovala Research In Motion a byla průkopníkem chytrých telefonů. Její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Situace se však rapidně změnila po vstupu firmy Apple na trh s chytrými telefony.