Google vyšle nad Portoriko balón s internetovým připojením

testování projektu Loon nad jezerem Tekapo na Novém Zélandu

testování projektu Loon nad jezerem Tekapo na Novém Zélandu Zdroj: Jon Shenk/AAP

Projekt Loon
Prezident Trump dorazil do Portorika.
3
Fotogalerie

Společnost Google získala povolení k využití své technologie Project Loon v hurikánem zdevastovaném Portoriku. Ta pomocí heliových balónů šíří připojení k internetu v odlehlých a poničených oblastech.

Google získal oprávnění od Federální komise pro komunikaci (FCC) k nasazení speciálních heliových balónů ze svého Projektu Loon v Portoriku a na přilehlých Amerických Panenských ostrovech. Balóny jsou na základě spolupráce s místními mobilními operátory schopné zabezpečit LTE připojení k internetu ve venkovských a odlehlých oblastech a oblastech postižených přírodní katastrofou.

Projekt Loon využívá svou balonovou síť ve výšce 20 kilometrů, kde přijímá signál od telekomunikačních partnerů na zemi a dále jej posílá uživatelům mobilních telefonů. V minulosti byla tato technologie využita například po extrémních deštích a záplavách v Peru.  

Obyvatelům a místním úřadům Portorika i Panenských ostrovů, přes jejichž území se v září přehnal hurikán Maria, tak bude zprostředkovávat vysokorychlostní připojení k internetu až do dubna příštího roku, čímž by měl být alespoň částečně pokryt výpadek 83 procent místní mobilní sítě.

Spuštění služby nad Portorikem a ostrovy však čelí řadě výzev, není totiž ani jasné, zda místní operátoři budou schopní s Googlem spolupracovat a poskytnout veškeré potřebné zdroje ke spuštění služby. “Chceme-li doručit signál k přístrojům těch lidí, je nutné, aby byl Loon integrován do partnerské telekomunikační sítě - jen samotné balony to nedokážou,” sdělil mluvčí tvůrce projektu Alphabet X ab.

Podle vedoucího mise v Peru balóny při svém působení nad oblastí velikosti Švédska vyslaly celkem 160 GB dat, což je dostatečné množství pro odeslání a příjem přibližně 30 milionů zpráv v aplikaci WhatsApp nebo 2 milionů emailů. V Peru měl ale Google jednodušší výchozí situaci, technologii zde totiž předtím testoval a spolupráce s místním poskytovatelem telekomunikačních služeb již byla navázána.

Video placeholde
Představení projektu Loon • MobilMania.cz