Hlad Microsoftu po sociálních sítích nemizí, chtěl koupit Pinterest

Čínská pobočka Microsoftu

Čínská pobočka Microsoftu Zdroj: Reuters

Americká softwarová společnost Microsoft chtěla převzít provozovatele sociální sítě pro sdílení obrázků Pinterest. K jednání došlo v minulých měsících, uvedl list Financial Times (FT). V současné době firmy o akvizici nejednají a nic bližšího k těmto informacím agentuře Reuters nesdělily.

Pinterest, jehož hodnota dosahuje 51 miliard dolarů, těží z obecného příklonu k sociálním sítím za pandemie. Jen ve čtvrtém čtvrtletí firma zvýšila o 37 procent na 459 milionů počet uživatelů, kteří se přihlásí alespoň jednou za měsíc. Za celý uplynulý rok společnosti přibylo rekordních 100 milionů aktivních uživatelů.

Od propadu loni v březnu se zvýšila cena akcií Pinterestu na sedminásobek. V minulosti dal Pinterest najevo, že chce zůstat nezávislou společností. Pro Microsoft by to v každém případě mohl být vůbec největší nákup, který kdy učinil.

Případná akvizice by také byla testem administrativy prezidenta Joea Bidena ohledně její ochoty povolovat akvizice velkých technologických společností, upozorňuje FT. Microsoft, jehož hlavními zákazníky jsou firmy a vládní instituce, se ale na rozdíl od Googlu či Facebooku vyhýbá rozepřím s úřady.

Microsoft neprojevil akviziční zájem o sociální sítě poprvé. Loni na podzim se technologický obr snažil koupit americké aktivity čínské sociální sítě TikTok. V roce 2016 Microsoft získal za 26 miliard dolarů LinkedIn, následně koupil i specializovanou síť GitHub.